Všichni nakažení senioři do nemocnic? Babiš a Vojtěch odmítli návrh Maláčové

Pokud se potvrdí zpráva, že v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli na covid-19 dva klienti domova pro seniory s lehkými příznaky, bude zřejmě nutné všechny nakažené seniory umístit do nemocnic. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V každém případě by podle ní měli být senioři testováni přednostně, aby nemuseli čekat na výsledky několik dní. Premiér Andrej Babiš (ANO) to odpoledne odmítl.

Ministryně uvedla, že informaci o smrti klientů domova pro seniory v Břevnici s mírnými příznaky má z médií. Pokud by se potvrdila, bude muset stát podle ní vyvodit důsledky. "Pokud umírají i pacienti s lehkým průběhem, tak je to pro mě impuls k tomu, aby všichni senioři byli v nemocnici pod dohledem," řekla.

Babiš k tomu uvedl, že není možné přemístit všechny důchodce do nemocnic s ohledem na počet seniorů. Je třeba to řešit individuálně, řekl. Hlavním úkolem je zajistit, aby nákazu do domovů pro seniory nepřenesli jejich zaměstnanci. Bude to úkol pro zřizovatele domovů důchodců, tedy kraje města a soukromníky.

Podle Maláčové musí stát zlepšit testování v domovech pro seniory, kde se nyní na výsledky čeká i několik dní a stát stále nezačal testovat plošně. "Komunikuji s panem ministrem zdravotnictví (Adamem Vojtěchem) na denní bázi, děláme všechno pro to, aby se to zkrátilo. Já si také myslím, že se musí testovat jak senioři, tak zaměstnanci přednostně a plošně," uvedla. Pokud na to není kapacita, může podle ní alespoň fungovat systém náhodného testování, který také velkou část nebezpečí dokáže zachytit.

Pokud se stav pacienta jakkoliv zhorší, je samozřejmě ihned hospitalizován. Opatření směrem k seniorům musíme dělat citlivě. Tohle období pro ně může být velice stresující a pobyt v nemocnici, pokud to jejich stav vyloženě nevyžaduje, by jim na psychice určitě nepřidal.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) April 5, 2020

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v sobotu v České televizi uvedl, že stát plánuje plošné testování v případě personálu domovů, nikoliv klientů. Na to podle něj nejsou kapacity. Zmínil také, že zaměstnanci by mohli zůstávat v izolaci přímo v domovech, například v karavanech nebo v jiném provizorním ubytování. Stejný názor zastává Babiš.

Nákaza se začala šířit v zařízeních pro seniory, kteří jsou spolu s chronicky nemocnými nerizikovější skupinou. Zatím stát zavedl testování nových klientů a seniorů, kteří se do domovů vrací po pobytu v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví také přikázalo krajům, aby pro nakažené seniory vyhradily 60 lůžek na 100.000 obyvatel, podle ministerstva nemusí jít přímo o místa v nemocnicích. Stát pro starší pacienty s lehkým průběhem vyčlenil 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

Organizace na pomoc seniorům i expertky a experti z vysokých škol v pondělí vyzvali vládu, aby zajistila plošné testování klientů a personálu v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Na nedostatečnou ochranu klientů i pečovatelů opakovaně upozorňovala Česká gerontologická a geriatrická společnost. V Otázkách Václava Moravce dnes nedostatečnou podporu sociálním zařízením v prvních 14 dnech krize kritizovala senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Maláčová kritiku odmítla, ministerstvo práce a sociálních věcí podle ní dělalo všechno, co mohlo.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) důchodci, senioři nemocnice Domov důchodců Zdravotnictví Roman Prymula (epidemiolog) Andrej Babiš Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy