Martin Nejedlý se vrátil z Moskvy, jednal s poradcem Putina

Martin Nejedlý, poradce prezidenta Miloše Zemana, se vrátil z jednání z Ruska. V Moskvě se setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem. Nejedlý to sdělil Deníku N. Podrobnosti ke schůzce nesdělil. Zápis z ní předal ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD), který to ČTK potvrdil. Hlavním tématem jednání podle něj byla příprava setkání obou prezidentů.

Na Nejedlého cestu do Ruska upozornily servery Respekt a Aktuálně.cz. Nejedlý jim ve čtvrtek před odletem řekl, že v Moskvě bude jednat s administrativou prezidenta Putina o vztazích a vzájemných návštěvách. Podle Deníku N by se schůzka Zemana s Putinem mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. Setkat se spolu měli už letos při oslavách výročí konce druhé světové války, Zeman ale nakonec kvůli pandemii do Ruska neodletěl.

"Hlavní téma jednání se zástupcem administrativy prezidenta Ruské federace bylo příprava setkání obou prezidentů, které mělo proběhnout v květnu letošního roku a muselo být zrušeno," napsal ČTK Petříček.

Podrobnosti schůzky s předním Putinovým poradcem Nejedlý serveru nesdělil. Deník N uvedl, že schůzky se nezúčastnil žádný český diplomat. Připomněl spekulace, že by se Nejedlý v Moskvě mohl věnovat dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Prezidentův poradce to odmítl, popřelo to i tiskové středisko Rosatomu, podle kterého žádná plánovaná setkání zástupců Rosatomu a české delegace nebyla.

Zahraniční politiku má na starosti vláda. Petříček minulý týden ČTK napsal, že byl ubezpečen, že prezidentův poradce nebude řešit věci z vládní působnosti včetně mezivládních konzultací. Opoziční Piráti Petříčka vyzvali, aby Nejedlému odebral diplomatický pas. Lidovci budou chtít Nejedlého cestu projednat ve Sněmovně.

Související

Pavel Blažek

Blažek se omluvil za setkání s Nejedlým. Pokud bylo plánované, bylo by to na odchod z vlády, upozornil Fiala

Pokud by se setkání Pavla Blažka s Martinem Nejedlým ukázalo jako plánované, bylo by to na odchod ministra spravedlnosti z vlády. Uvedl to dnes předseda vlády Petr Fiala (ODS). Blažek se v pondělí prostřednictvím vyjádření zaslaného novinářům omluvil. Pětihodinová schůzka proběhla minulou středu a šéf resortu spravedlnosti se hájil tím, že se musel schovat před bouřkou. 

Více souvisejících

Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana) Miloš Zeman Rusko prezident čr Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí státní vyznamenání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy