ODS vrací úder Klausovi. Program máme, jen ho nečetl, vzkazuje Kupka

Vztahy mezi tradičně pravicovou stranou ODS a jejím bývalým předsedou a někdejším prezidentem Václavem Klausem se vyhrocují. Místopředseda občanských demokratů Martin Kupka se například ohradil vůči Klausovým výrokům, že ODS nemá žádný relevantní program, jakož i jeho poznámkám k cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Taiwan.

Místopředseda Občanské demokratické strany Martin Kupka se důrazně distancoval od slov exprezidenta Václava Klause, která v neděli zazněla v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima NEWS. „Že nemáme koncepční program, je lež," nechal se slyšet v reakci na to. 

Bývalý prezident ČR je toho názoru, že opoziční politici nedokáží vytvořit jasnou alternativu vůči vládnímu plánu záchrany české ekonomiky, na které se podepsala pandemie covid-19. Nejkritičtější je vůči Občanské demokratické straně, jíž byl dříve předsedou.

"Občas mi píší její členové a jsou zoufalí nad tím, jak se jejich reprezentace ve vrcholové politice chová. ODS měla dostatek času a sil, aby si připravila knížku, kde by říkala jasně, že se mělo všechno dělat jinak. Nic takového neudělala. Chytat za slovo toho či onoho ministra a jen tak se předvádět v parlamentu, to není koncepční program,“ zlobil se Klaus se slovy, že nad ODS už dávno zlomil hůl. 

"Že nemáme koncepční program, je lež,“ oponoval mu Kupka. "ODS představila ucelený program, jak dostat českou ekonomiku z krize, který míří za horizont letošního roku. Podle mě ho pan exprezident vůbec nečetl, takže o tom ani neví,“ reagoval s konstatováním, že si bývalý český prezident z kritiky občanských demokratů udělal své nové "náboženství". 

Mějme hlavu vztyčenou

"Odmítám jakoukoli relativizaci našich spojeneckých závazků v rámci Severoatlantické aliance. Rozhodně nechci, abychom se vrhali do náruče Ruska,“ vyjádřil místopředseda výhrady vůči Klausově politice spočívající v úsporách Česka v obraně, respektive jeho závazků vůči NATO, jakož i zpochybňování smysluplnosti angažmá české armády v Afghánistánu a Mali. 

Kupka, který za ODS také kandiduje na post hejtmana Středočeského kraje, se taktéž ohradil vůči Klausově kritice vůči předsedovi Senátu Miloši Vystřčilovi za jeho zamýšlenou "iracionální" cestu na Taiwan. 

"Je tedy podle bývalého pana prezidenta racionální politikou nechat si všechno líbit a být podružným partnerem? Když byl pan Klaus předsedou české vlády, měla Česká republika hlavu vždy vztyčenou a na tom bychom neměli dnes cokoli měnit,“ dodal. 

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Martin Kupka

2300 korun za dálniční známku je jen začátek. Kupka oznámil další zdražení

Cena dálniční známky by měla být od ledna příštího roku opět zvýšena, a to v souladu s vývojem inflace. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v dnešním pořadu Týden v politice České televize. Přesný nárůst ceny, o který se dálniční známka zvýší, má být zveřejněn ve druhé polovině příštího roku. Poslední změna ceny nastala 1. března, kdy roční kupon zdražil z 1500 na 2300 korun.

Více souvisejících

Martin Kupka (ODS) ODS

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy