Dezinformátor motal důchodcům hlavu. Zdroje mi ukradli, tvrdí

Lživé zprávy a dezinformace jsou v podstatě rakovinou dnešní doby, která nejvíc bují před klíčovými volbami. Nevyhýbají se žádné zemi, včetně Česka. Nejrizikovější skupinou z hlediska možného ovlivňování jsou především senioři, u nichž stoupá počítačová gramotnost, a kteří si často hromadně přeposílají lživé emaily.

Na fenomén šíření falešných zpráv neboli fake news poukázal reportér ČT24 Jan Novák, který dokonce získal i příležitost mluvit s jedním z jejich autorů. "Je to trochu sport. Ráno vstát, pustit si počítač, podívat se na zprávy na internetu a rozeslat pár mailů," potvrdil ředitel vzdělávacího a kulturního centra pro seniory Elpida Jiří Hrabě. Internet podle jeho slov navíc používají prakticky všichni jeho klienti. 

Sama důchodkyně Miroslava Matoušková připustila, že jí od známých i rodinných příslušníků chodí denně několik smyšlených zpráv, a to zejména před volbami. "Přeme se, koho budeme volit," dodala. Jiný senior Karel Chaloupka jí dal za pravdu a informoval, že mu zrovna jeden takový přišel od bratrance, který to zase dostal od někoho jiného. "To je prostě taková pyramida, narůstá to a dostává to víc a víc lidí, někteří to zase posílají dál," vysvětlil. 

Internetový publicista serveru Lupa.cz Daniel Dočekal informoval širokou veřejnost o typických znacích lživých zpráv. Zpravidla se jedná o soubory v PowerPointu nebo Wordu se spoustou vykřičníků a velkými písmeny. Nechybí jim ani barevnost. Jejich snahou je upoutat pozornost masy lidí podobně jako je tomu například na sociálních sítích.

Dočekal i Hrabě vydali varování zejména před skutečností, že se fake news dostávají k seniorům zpravidla od blízkých a známých lidí, kterým důvěřují. Je to obrovské riziko, neboť častokrát dáváme více na to, co nám řekne nebo pošle někdo, s kým se stýkáme několik let, aniž bychom si ověřili pravdivost sdělované informace. Citlivými tématy jsou politika a migrace.

"Byl bych nerad, aby se příštím prezidentem stal nějaký zasloužilý profesor egyptologie, který nakonec bude zvolen proto, že nikdy nikomu nevadil a nikoho nenaštval," citoval jednasedmdesátiletý Juraj Zikeš email, který mu přišel, a který jej měl přesvědčit, že takový výrok pronesl prezident Václav Havel, ačkoliv to není pravda. Zikeš z tohoto důvodu všechny přeposílané lživé zprávy rovnou maže, přičemž řekl, že nejaktivnějším odesílatelem je jeho kamarád policista.

Seniorka a bývalá laborantka Marie Kolářová zašla dokonce ještě dál. Celé své okolí vyzvala k tomu, aby jí tyto řetězové emaily už neposílalo. Vadí jí některé pomluvy, které jsou doslova přitažené za vlasy jako například, že prezidentský kandidát Jiří Drahoš je homosexuální pedofil, který nosí brýle bez dioptrií, aby vypadal jako intelektuál, či že se snad chce podobat Husákovi apod. 

"Zdroje jsem měl, ale někdo mi je ukradl," nechal se slyšet dezinformátor

Dezinformace, hoaxy a fake news mohou být nicméně rizikem nejen z hlediska politického, nýbrž i bezpečnostního. Například v době koronakrize měly za následek paniku v podobě vykupování obchodů. Mnozí jejich autoři mají momentálně na krku obvinění z šíření falešných zpráv, za něž jim hrozí až osm let vězení, jelikož se ho měli dopustit v době nouzového stavu. 

Zpravodaji ČT24 Novákovi se nicméně podařilo spojit s Oldřichem Lukášem, který se na šíření dezinformačních zpráv podílí. Jedná se o důchodce, který se představuje jako ekolog, ekonom, pedagog a etikolog. Ten na dotaz, co je to islamizace, o níž se hodně diskutovalo před prezidentskými volbami 2018, kdy byl Drahoš nálepkován jako její podporovatel, odpověděl, že měl tisíce zdrojů, ale bohužel se mu někdo vloupal do počítače.

Když se pak rozhovor stočil k zavedení cenzury, jakož i homosexualizace českého školství a "parazitujících" neziskovek, začal Lukáš uhýbat. "Tak heleďte, buď se budeme bavit o principech a o mých názorech a o důvodech, proč jsem to napsal, nebo mě budete chytat za slovíčko a budete po mě chtít, abych jako k soudu přinesl šanon důkazů," reagoval. Svá slova opíral o údajná videa z Drahošových setkání s voliči. Řekl, že by také musel s sebou všude nosit štos papíru, aby všechna svá dřívější prohlášení měl o co opřít.

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.
Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

Boj proti dezinformacím a fake news dezinformační weby Kybernetická bezpečnost fake news

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy