Michael Kocáb: Po kandidatuře na prezidenta netoužím, spousta skvělých lidí ale nemá šanci

Hudebník a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb se o své případné kandidatuře na prezidenta rozhodne na poslední chvíli. ČTK to řekl v Uherském Hradišti na Letní filmové škole, kde měl v sobotu večer premiéru dokument Olgy Sommerové nazvaný Michael Kocáb - rocker versus politik. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku. Zájem o účast ve volbách má přes 20 uchazečů, někteří ale kandidaturu zatím nepotvrdili.

"Já po tom netoužím, to je největší deviza. Jakmile se někdo moc dere nahoru, tak je to vždycky špatně, protože má nějaký důvod, proč se chce k moci dostat. Já po tom netoužím, jsem zakotvený v hudbě a umění," uvedl Kocáb. "Ale jsou věci, na které se v tomhle státě prostě nemůžu dívat, a představa, že nám po 30 letech bude vládnout zase komunista a bývalý příslušník tajných služeb, rozuměj vojenská rozvědka nebo StB, mě děsí," uvedl Kocáb.

S rozhodnutím o kandidatuře bude čekat do poslední chvíle. "Čekám, že probleskne nějaké jméno, na které bych se mohl spolehnout a kterému bych věřil, které by nebylo z tohoto kadlubu. Pak bych to už vůbec neřešil, ale taky se to nemusí stát. Taky tam to jméno může být, ale může být bez šancí. Zatím některá jména vidím, ale nevidím jejich reálné šance," uvedl Kocáb, podle něhož je v Česku spousta skvělých lidí, kteří se však do volby nehlásí, nebo nemají šanci.

Osmašedesátiletý Kocáb působil v letech 2009 až 2010 jako ministr pro lidská práva ve vládách Mirka Topolánka a Jana Fischera. Od 80. let patří k nepřehlédnutelným postavám hudební scény, proslavil se jako lídr kapely Pražský výběr. V listopadu 1989 byl spolu s Michalem Horáčkem u jednání mezi zástupci komunistické moci a Občanského fóra. Začátkem 90. let se ve funkci federálního poslance zapsal do dějin jako muž, který organizoval odsun sovětské armády z Československa. Ten symbolicky završilo velké turné Pražského výběru a zejména koncert v pražské Sportovní hale. K politice měl blízko i později, patřil do okruhu spolupracovníků Václava Havla.

Zájem o kandidaturu na prezidenta potvrdil například někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, byť ji chce oficiálně ohlásit až v srpnu. Spolu s bývalým premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem, který však kandidaturu nepotvrdil, patří podle průzkumů i sázkových kurzů mezi hlavní favority volby hlavy státu. Ve volebních průzkumech se na dalších místech pohybují odborový předák Josef Středula, senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer nebo bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Kandidovat chce například také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, podnikatel Tomáš Březina či podnikatel a matematik Karel Janeček.

Související

Více souvisejících

Michael Kocáb prezident čr

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy