Mike Pompeo má v srpnu přijet do ČR. Zahájí zde evropské turné, píše server

Do Česka by měl 11. a 12. srpna přiletět americký ministr zahraničí Mike Pompeo. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes uvedl server Lidovky.cz. Pompeo by se podle serveru měl sejít s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Česká diplomacie zatím oficiální informaci z americké strany o Pompeově cestě nemá, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Podle serveru by měl Pompeo v Česku zahájit cestu po evropských zemích, při níž navštíví také Rakousko, Slovinsko a Polsko. V Praze by si měl mimo jiné připomenout výročí konce druhé světové války. Pompeo letos zvažoval cestu na oslavy osvobození Plzně Američany, z akce ale sešlo kvůli pandemii koronaviru.

Tématem jednání amerického ministra s Babišem by podle serveru měla být mimo jiné bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G). V květnu oba politici na dálku podepsali deklaraci, která si klade za cíl vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů pro sítě 5G, ochránit sítě před narušením a manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů.

O kybernetické bezpečnosti jednal s Pompeem letos v únoru na Mnichovské bezpečnostní konferenci i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo ministerstvo zahraničí Česká republika USA (Spojené státy americké) Andrej Babiš 5G síť

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy