Milion chvilek nebude kandidovat ve volbách, řekl nový šéf Benjamin Roll

Milion chvilek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách. Na začátku pochodu Kroky k volbám, který dnes odpoledne vyrazil z pražské Kampy a zamířil na Staroměstské náměstí, to prohlásil nový předseda spolku Benjamin Roll.

Dosavadní předseda Mikuláš Minář řekl, že v pátek rezignoval na svou funkci. Chce založit hnutí, se kterým by se v příštím roce zřejmě zúčastnil sněmovních voleb.

"Milion chvilek nestojí a nepadá s tím, kdo je zrovna předsedou. Milion chvilek je již přes dva roky spolek nadšených demokratů, tým zkušených lidí a také síť propojující aktivní občany celé České republiky," řekl Roll.

Když začal Minář o možném politickém angažmá mluvit, začalo být podle Rolla jasné, že by se jako předseda spolku dostal do střetu zájmů. Už v srpnu mu proto prý neformálně předal svou roli, v pátek oficiálně na funkci rezignoval. Členové spolku následně zvolili Rolla předsedou. "Je to obrovská příležitost ukázat, že Milion chvilek nikdy nestál jenom na Mikulášovi, že je to celá řada lidí, kteří se na těch aktivitách podíleli už dříve," uvedl Roll.

Podle Rolla se i v minulosti z některých členů spolku stali političtí kandidáti. "Po nových osobnostech vstupujících do politiky voláme od počátku našeho působení. Voláme po tom, aby aktivní občané překonali ostych, obavy a často i odpor a vstoupili do politického zápasu," vysvětlil předseda. "Jako spolek se cestou přímého politického kroku nevydáme. To není naší rolí. Naší rolí je informovat, burcovat a propojovat," dodal.

Minář uvedl, že je potřeba, aby vzniklo nové politické hnutí, schopné oslovit část voličů, kterou nedokázala oslovit sněmovní opozice, nebo i dosavadní nevoliče. Zatím se stýká s potenciálními kandidáty či experty, kteří by s ním chtěli spolupracovat.

Pochodem Kroky k volbám, kterého se v Praze zúčastnilo asi 70 lidí, chtěl dnes spolek připomenout blížící se volby, podpořit volební účast a zájem lidí o veřejné dění. Akce se koná i na dalších místech v Česku.

Poprvé bez předsedy M. Mináře. V @hkcity se v pondělí na sv. Václava k připomínce Dne české státnosti na výzvu @milionchvilek sešlo 20 lidí vč. pořadatelů a dětí. Křídou vyznačili na chodníku šipky k volebním místnostem a vyzvali veřejnost, aby přišla volit. pic.twitter.com/ttcVCYknT7

— Vlastimil Weiner (@VlastimilWeiner) September 28, 2020

Například ve Zlíně se lidé nejdříve mohli zúčastnit mše, poté šli k soše T.G. Masaryka, kde se sešlo asi pět desítek lidí. Akce se zúčastnila i Jana Filipová, demonstrantka z akcí spolku Milion chvilek, která dříve podala žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho tvrzení, že byli demonstranti na protestech proti vládě v roce 2018 zaplacení. Soud pravomocně rozhodl, že se jí premiér nemusí omlouvat. Podle ní je důležité, aby se lidé angažovali a více chodili volit. "Je to důležité, musíte mluvit s lidmi pořád dokolečka, pořád vysvětlovat, nikdy to nevzdat," uvedla Filipová.

V Hradci Králové se pochodu zúčastnila asi dvacítka lidí, sdělila dnes krátce po zahájení akce jedna z organizátorek Lucie Javůrková. Průvod vyrazil od zastávky MHD Pod Strání do městské části Nový Hradec Králové k soše sv. Václava vedle kostela sv. Antonína.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Andrejem Babišem. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll (Milion chvilek) Mikuláš Minář Praha demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy