Milion chvilek pod palbou kritiky. Měl mé sympatie, ale teď udělal chybu, tvrdí Vondra

Bývalý ministr zahraničí a analytik Alexandr Vondra se vymezil proti spolku Milion chvilek. Ačkoliv měl jeho sympatie, poslední kroky v otázce zahraniční politiky neschvaluje.

"Demonstrace Praha - Nechceme jít cestou Maďarska a Polska!" Pod tímto názvem se 1. března uskuteční v centru Prahy demonstrace, kterou pořádá spolek Milion chvilek. Ačkoliv je nahlášených několik tisíc lidí, podle experta je to chyba.

Vondra na sociální síti přiznal, že spolek měl jeho sympatie, až dosud. Teď udělal vážnou chybu. "Správně se vymezovali proti Babišově gigantickému konfliktu zájmů, oligarchizaci politiky u nás a Zemanovu tažení na Východ. A také se snažili úzkostlivě pohybovat v rámci konsensu demokratických sil tady doma. Útokem proti Visegrádu konsensus opouštějí," uvedl.

Vidí hned pět důvodů, proč je podle něj hloupé útočit na Visegrad a srovnávat naši situaci s Polskem i Maďarskem. Prvním z nich je, že Visegrád má strategický a bezpečnostní význam a zajišťuje nám přátelství a spolupráci v sousedství. Ostatně podle Vondry mu vděčíme za vstup do NATO a povedlo se mu zkrotili migrační vlnu.

"Je hloupost tuto spolupráci obětovat kvůli tomu, že se někomu nelíbí ten či onen politik. Jak by se nám asi líbilo, kdyby nás začali třeba z NATO vyhazovat jenom proto, že jsme si zvolili Zemana nebo Babiše (já je samozřejmě nevolil)?" uvedl.

Druhým bodem jsou premiéři oněch zemí. "Kaczynski v Polsku i Orbán v Maďarsku byli demokraticky zvoleni ve svobodných volbách. Oba kdysi bojovali proti bolševikovi. Zasloužili se o 1989. Srovnávat je s Babišem je nehorázné. Oba stojí v čele standardních demokratických stran. Žádné ANO jako „one man show“. Nebudou vládnout napořád, jak už vidíme třeba ve Varšavě a Budapešti, kde vyhrála opozice. Anebo jinak – máme z NATO odejít, když se někomu nelíbí, že si Američané zvolili Donalda nebo Britové Borise? Budeme z EU odcházet, až si Italové zvolí Salviniho a Němci AfD? Proč nevadí irská Sinn Fein?" ptá se.

Jako třetí bod uvedl, že Kaczynski i Orbán jsou konzervativní a vymezují se vůči progresivním trendům na Západě. Česká varianta konzervatismu je liberálnější, i přesto ale jde o ideové rozdíly, které se pohybují v rámci demokratického diskurzu. Nálepkování obou populismem nebo dokonce antisemitismem či fašismem je proto prý absolutně nemístné.

Předposledním bodem je polská reformě justice. "Chvilkaři píší, že my ještě nejsme tak daleko… Takže: polská reforma má za cíl soudní systém otevřít – tak jako ho máme stále otevřený my tady, nebo třeba v Rakousku a Německu. V Polsku byl totiž uzavřený. Soudci jmenovali soudce. Jakýsi stát ve státě. Říká se tomu mafie," upozornil.

Jako poslední bod uvedl média. Ta jsou Maďarům vyčítána, neboť jsou hlásnou troubou vládní politiky. Podobně tomu tak ale prý je i v Německu. "Naopak soukromá média v Maďarsku (televize, rádio, internet) buší do vlády tak, že se nám o tom muže jenom zdát. Takže ani v tomto případě si nemyslím, že bychom měli své jižní sousedy přes hranice nějak mistrovat," uvedl.

Závěrem dodal, že bychom si měli nejprve zamést před vlastním prahem.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Demonstrace Alexandr Vondra

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 59 minutami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 5 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy