Milion chvilek se vložil do dění kolem koronaviru, Minář spustí akci #PtameSeVlady

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář na webu oznámil, že ve středu vyjde s transparentem do Letenských sadů v Praze. Vládě chce touto formou položit otázky týkající se jejího působení v době koronavirové epidemie. Se svým dotazem se chce Minář vyfotit a obrázek zveřejnit na sociálních sítích. Kvůli šíření infekce vydala vláda v polovině března nařízení, kterým mimo jiné výrazně omezila volný pohyb osob.

"Ve středu 29. dubna v 18:00 se půjdu projít do Letenských sadů," píše Minář na webu a na facebooku. Tvrdí, že má řadu otázek vůči kabinetu. "Proto si s sebou vezmu transparent s otázkou, která mě pálí nejvíc a na kterou nám vláda dluží odpověď," uvedl. A dodal, že si vezme roušku a k nikomu se nepřiblíží na méně než dva metry, jak požadují pravidla platná kvůli šíření koronaviru.

Se svým dotazem na vládu se chce Minář vyfotit a obrázek či video dát na sociální sítě s hashtagem #PtameSeVlady. Jako příklad otázek pro kabinet uvádí dotaz, proč vláda v lednu odmítla projednat hrozbu epidemie a stav ochranných pomůcek, nebo z jakého důvodu nebyl hned na začátku nouzového stavu zřízen krizový štáb. Ptá se například také, proč vláda vydává celonárodní šití roušek za svůj úspěch.

První tři případy nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, byly v Česku zjištěny 1. března. Kvůli šíření infekce vydala vláda v polovině března nařízení, kterým mimo jiné výrazně omezila volný pohyb osob. Koncem minulého týdne vláda ohlásila zmírnění řady plošných restriktivních opatření. I nadále ale musí lidé na veřejnosti nosit roušku a nesmějí se shromažďovat ve skupině větší než deset osob.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Andrejem Babišem. Při protestech v kampani Milion chvilek pro demokracii kritizoval spolek Babiše za nedodržování předvolebních slibů, střet zájmů nebo stíhání pro údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Loni Milion chvilek uspořádal na pražské Letné dvě demonstrace, které byly největšími veřejnými shromážděními od listopadu 1989. Na obě akce dorazilo podle odhadů shodně kolem čtvrt milionu lidí.

Související

Petr Pithart

Milion chvilek udělil čestná členství Pithartovi nebo Minářovi

Milion chvilek dnes na setkání ke čtyřletému výročí založení spolku udělil čestná členství osobnostem, které dlouhodobě inspirují a probouzejí k aktivitě občanskou společnost. Hlavním pojítkem celé akce byly rozhovory o roli občanské společnosti nejen v časech krize, ale i o tom, jakou roli mohou aktivní občané sehrát v nadcházející volbě prezidenta.
Mikuláš Minář

Minářovo hnutí Lidé PRO končí, kandidovat nebude

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval.

Více souvisejících

Mikuláš Minář Milion chvilek pro demokracii Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy