Milion chvilek má nového nepřítele. Kdo může dostat demonstranty do ulic?

Spolek Milion chvilek pro demokracii, který stojí za velkými protivládními demonstracemi, má mezi politiky nového „nepřítele“. Demonstranty může nově dostat do ulic žena, která patří do řad hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Čím se provinila?

Od čtvrtka hýbe českou politikou nová kauza. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková z vládního hnutí ANO dle dostupných informací hájila na přelomu 70. a 80. let zákony namířené proti disidentům. Podle serveru info.cz se podílela na článcích, které popisovaly nutnost resocializace odpůrců režimu.

Informace znepokojily i spolek Milion chvilek pro demokracii, který po celé republice organizuje demonstrace namířené především proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Nyní to vypadá, že nově by demonstranty mohla dostat do ulic i Válková. Vyplývá to z vyjádření, která spolek zveřejnil na facebookovém profilu.

„Tuto paní navrhuje prezident Zeman na post ombudsmanky, tedy veřejné ochránkyně lidských práv. To je výsměch obětem totalitního režimu. Něco takového je naprosto nepřijatelné. Na místě je naopak odvolání z funkce vládního zmocněnce pro lidská práva, kterou nyní paní Válková, což je neméně absurdní, zastává,“ napsal spolek na sociální síti.

Milion chvilek nezapomněl uvést, co může následovat v dalších dnech a týdnech. „Pokud by se měla paní Válková skutečně stát ombudsmankou, půjdeme proti tomu protestovat do ulic. Něco takového je naprosto nepřijatelné,“ dodali pořadatelé demonstrací.

Sama Válková se ke kauze vyjádřila rovněž na sociální síti. Tvrzení zmíněného serveru považuje za lživá. „Naprosto odmítám, že jsem se jakkoliv podílela na šikaně disidentů. To je absolutní a urážlivá lež,“ napsala na facebooku.

„Mnohokrát jsem řekla, že jsem za minulého režimu nebyla žádnou hrdinkou, jako mnozí jiní, chtěla jsem se pouze věnovat mé práci a její součástí bylo psaní odborných statí a komentářů, to je celé. Jakýkoliv zákon nebo právní institut, mohou být zneužívány režimem, počínaje vězením, konče ochranným dohledem. Jestli, a jak to režim zneužíval, o tom jsme samozřejmě neměli ponětí,“ vysvětlila politička.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Helena Válková (ANO) Demonstrace Hnutí ANO ombudsman demonstrace proti Babišovi (Praha, Václavské náměstí 10.12.2019)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy