Miloš Zeman? Tohle je ostuda naší země v demokratickém a svobodném světě, zuří Němcová

Poslankyně ODS a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se naštvala kvůli chování prezidenta Miloše Zemana vůči Číně. Tvrdí, že jeho chování je ostudou naší země.

Miroslava Němcová se na facebooku ostře pustila do prezidenta Miloše Zemana a jeho chování vůči Číně. „Při návštěvě ČLR oznámil Miloš Zeman, že se tam jede naučit, jak stabilizovat společnost. Při návštěvě prezidenta ČLR v Praze organizovala čínská ambasáda bojůvky proti občanům ČR. Prezident ČR se vlastních občanů nezastal ani slovem. Se stabilizací Čechů čínskými pěstmi souhlasil,“ připomněla několik incidentů z minulosti.

Zmínila také to, jak po návštěvě dalajlámy v Česku poslali čtyři tehdy nejvyšší ústavní činitelé České republiky – tedy prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka) to, co ona sama označuje za „servilní vazalský dopis do Číny, ujišťujíci o naší poslušnosti“.

Teď se o vztazích s Čínou mluví především v souvislosti s Prahou. „Vedení Prahy chtělo změnit smlouvu s Pekingem. Peking ji úplně vypověděl. Čína zrušila kulturní akce českých umělců a ústy prezidenta ČR vyhrožuje naší společnosti dalšími sankcemi. Miloš Zeman se v nejnovějším dopise čínským soudruhům neohradil proti postupu Číny, ale proti českým, demokraticky zvoleným komunálním politikům,“ shrnula Němcová.

Poukazuje také na to, že Zeman se v tomto dopise neohradil ani proti otřesným výhrůžkám prezidenta Číny, který mluví o drcení a lámáni kostí odpůrců politiky jedné Číny v Hong Kongu. „Nejčersvější dopis Miloše Zemana do Číny je ostudou naší země v demokratickém a svobodném světě," kritizuje hlavu státu. 

Prezident ale podle ní není jediný, kdo nese vinu. „Za tuto opakovanou preferenci zájmů cizí velmoci nad zájmy českých občanů ze strany prezidenta nese odpovědnost také předseda vlády Andrej Babiš. Nedovolil posoudit kroky prezidenta Ústavním soudem. Tím prezidenta ujistil, že může dělat cokoli. Výsledkem je i nejnovější dopis. Miloš Zeman jednal a jedná v rozporu s prezidentskou přísahou, kterou složil,“ tvrdí Němcová.

Související

Více souvisejících

Miroslava Němcová Miloš Zeman Andrej Babiš Čína Praha

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy