Minář vytvořil spolek Pro ČR, sní o zemi s kvalitními politiky i aktivními občany

Bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář vytvořil spolek Pro ČR. Spolek si klade za cíl vytvořit svobodnou, spravedlivou a bezpečnou zemi a chce vytvořit sílu, která změní Česko k lepšímu, uvádí dokumenty zveřejněné ve veřejném rejstříku. Minář počátkem října uvedl, že půjde příští rok do sněmovních voleb s novým politickým projektem, chce je vyhrát společně se současnou opozicí.

Minář řekl ČTK, že spolek Pro ČR slouží k přípravě politického projektu. "Spolek slouží k přípravě nového politického projektu. Než začne doopravdy fungovat, zeptáme se lidí, jestli to chtějí. Půjdeme do politiky jen tehdy, když nás do ní jako své zástupce pošlou lidé z celé země," uvedl Minář. Zveřejnění dalších podrobností plánuje v následujících týdnech, přesné datum neuvedl.

"Účelem Spolku je spojovat a podporovat lidi a iniciativy odhodlané dělat PRO ČR to nejlepší, co bude v jejich silách, především: zajímat se o lidi a svět okolo sebe, přemýšlet o problémech naší země a o jejich příčinách, diskutovat veřejně i v soukromí o možných řešeních, vytvářet vize žádoucí změny, angažovat se v jejich prosazování, rozvíjet vzdělávací a osvětovou činnost a jinak všestranně podporovat a kultivovat chuť žít," uvádí se ve veřejném rejstříku.

"Sníme o zemi s kvalitními politiky i aktivními občany. Sníme o zemi rozkvétající: svobodné i zodpovědné, spravedlivé i bezpečné, o zemi, kde se na nikoho nezapomíná. Věříme, že pokud se v tomto úsilí o pozitivní proměnu naší země spojí lidé, kteří to vidí stejně, vytvoří společně sílu, která promění Českou republiku k lepšímu," konstatují dokumenty.

Minář byl jako předseda spolku zapsán do rejstříku 16. října. Spolek byl vytvořen o měsíc dříve, v zakládacích dokumentech figuroval jako předseda a zároveň jediný člen Pavel Hošek, který působí ve vedení Nadace Světový Étos - Centrum Prokopios. V rejstříku politických stran a hnutí, který vede ministerstvo vnitra, zatím žádné hnutí stejného jména uvedeno není.

Minář počátkem října uvedl, že chce s dalšími osobnostmi vytvořit projekt, který změní dynamiku hry a osloví voliče, které nynější opozice oslovit nedokáže. Hodlá k tomu přispět tím, že bude spojovat, mobilizovat, nabíjet lidi a dodávat jim naději. S tisíci dobrovolníků chce připravit "největší kontaktní kampaň v dějinách ČR".

Minář z vedení Milionu chvilek odešel koncem září, vystoupil z něj 5. října. Jeho nástupce Benjamin Roll oznámil, že spolek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách. Podle politologů by nová Minářova politická strana oslabila opozici.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo ANO. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

Související

Petr Pithart

Milion chvilek udělil čestná členství Pithartovi nebo Minářovi

Milion chvilek dnes na setkání ke čtyřletému výročí založení spolku udělil čestná členství osobnostem, které dlouhodobě inspirují a probouzejí k aktivitě občanskou společnost. Hlavním pojítkem celé akce byly rozhovory o roli občanské společnosti nejen v časech krize, ale i o tom, jakou roli mohou aktivní občané sehrát v nadcházející volbě prezidenta.
Mikuláš Minář

Minářovo hnutí Lidé PRO končí, kandidovat nebude

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval.

Více souvisejících

Mikuláš Minář spolek Pro ČR Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll (Milion chvilek)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy