Minimální mzda v roce 2020: O kolik by mohla vzrůst a kdo ji chce úplně zrušit?

Od 1. ledna 2019 byla minimální mzda, kterou v České republice pobírá asi 150 tisíc zaměstnanců, zvýšena na 13 350 korun měsíčně nebo 79,80 Kč za hodinu. Tato částka ale není ani podle odborů ani podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). I proto chtějí, aby v roce 2020 opět vzrostla.

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na úterním shromáždění v Praze zopakoval mimo jiné požadavek na růst minimální mzdy. Podle odborů by se měla zvednout o 1650 korun na 15 tisíc korun. Jenže zaměstnavatelé by přidali maximálně 700 korun.

Ministryně práce Jana Maláčová plány odborů podpořila. Oznámila, že navrhne navýšení o 1350 korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se nicméně už dříve nechala slyšet, že by růst minimálního  výdělku měl držet krok s růstem ostatních mezd.

„Strachovat se, jestli zbyde na jídlo, a s výlety pro děti rovnou nepočítat. Jak je možné, že ti, kteří pracují, stejně musí na konci měsíce obracet každou korunu dvakrát, a odpírat si ty nejzákladnější věci?“ zajímá Maláčovou.

I proto by těm, kteří za minimální mzdu pracují, ráda přidala. „Já její růst MAXIMÁLNĚ podporuju a pro rok 2020 chci zvýšení zhruba o 10 % - tedy na 14 700,“ prozradila ministryně.

Zvýšení minimální mzdy podporuje i prezident Miloš Zeman. „Já podporuji jak růst důchodů, tak růst minimální mzdy. A naopak nepodporuji růst životního minima, protože na to je navázána přes různé koeficienty celá řada sociálních dávek. Vždy jsem vyjadřoval názor, že člověk, který odmítne nabízenou práci bez vážných - například zdravotních důvodů, nemá dostávat žádné sociální dávky," vysvětloval Zeman při nedávné návštěvě Srbska.

Také například KSČM, která současnou menšinovou vládu toleruje, podporuje vyšší růst minimální mzdy, pravicová opozice je pak jen pro mírnější variantu. Například Václav Klaus mladší a jeho Trikolora má ovšem v programu úplné zrušení minimální mzdy. Podle něj její umělé zvyšování vede k tomu, že zaměstnavatelé okamžitě začnou práci nahrazovat stroji nebo jinými úsporami.

Svazu průmyslu chce menší růst

„Minimální mzda pro rok 2020 by se měla zvýšit maximálně o 700 korun na 14 050 korun. Toto zvýšení odpovídá odhadovanému růstu ekonomiky a inflace za letošní rok. Zároveň tato částka potvrzuje správnost vzorce, který se Svaz průmyslu snaží dlouhodobě prosadit jako objektivní mechanismus pro výpočet minimální mzdy. Podle něj by se minimální mzda na rok 2020 vypočítala jako 44 procent z průměrné mzdy za rok 2018. Po zaokrouhlení jde právě o částku 700 korun,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Při porovnání námi navrhované výše minimální mzdy 14 050 korun s průměrnými mzdami v letošním prvním pololetí je zřejmé, že by vláda naším návrhem splnila svůj úkol z vládního prohlášení, aby se minimální mzda přiblížila 40 procentům průměrné mzdy. Navíc ve 12 z 19 odvětví ekonomiky by lidé, kteří pobírají minimální mzdu, dostávali alespoň 40 procent průměrné mzdy v daném odvětví,“ dodává Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Minimální mzda Jana Maláčová (ČSSD) ČMKOS Josef Středula Miloš Zeman Václav Klaus ml. zaměstnání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy