Ministerstva by měla stopnout dotace Agrofertu, žádá Senát

Ministerstva by měla podle Senátu pozastavit vyplácení dotací holdingu Agrofert do doby, než se vyjasní podezření z auditů Evropské komise. Horní komora k tomu dnes vyzvala na základě předběžných závěrů své komise pro vyhodnocení auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotací EU pro Agrofert

Ministerstvo financí by mělo podle Senátu také sdělit, jak je zabezpečeno případné vrácení dotací od Agrofertu, pokud se podezření v unijních auditech potvrdí. Definitivní verze dvou auditů EK mají být podle předsedy senátní komise Zdeňka Nytry z klubu ODS hotovy během prosince a ledna. Senát kvůli tomu své komisi prodloužil mandát, který měl původně skončit koncem ledna příštího roku.

Senátní komise, jak už dříve řekl ČTK její předseda Zdeněk Nytra, také dospěla k předběžnému závěru, že Babiš je v celé záležitosti ve střetu zájmů. Babiš, který Agrofert vložil do svěřenských fondů dosud vždy střet zájmů odmítal. Od loňska kvůli tomu nepředsedá a neúčastní se vládní Rady pro evropské strukturální a investiční fondy.

Podezření z Babišova střetu zájmů se podle Nytry týká ustanovení, podle něhož je zakázáno poskytnout dotaci firmě, ve které veřejný funkcionář vlastní alespoň čtvrtinový podíl. Nytra se pozastavil nad výkladem Státního zemědělského intervenčního fondu, podle něhož se na jím poskytované zemědělské dotace nevztahuje zákon o rozpočtových pravidlech, a tím ani zákon o střetu zájmů. "To by byl úžasný odklon," komentoval to Nytra. Komise chce podle něj věc prověřit.

Místopředseda senátní komise Tomáš Goláň (Senátor 21) uvedl, že podle zjištění chybí "auditní stopy" ke státním zakázkám a dotacím. "Chybí zadávací podmínky, schvalovací podmínky a usnesení, jakým způsobem bylo o poskytnutí té příslušné dotace rozhodnuto," dodal Goláň.

Žádost o nevyplácení prostředků firmám v holdingu Agrofert do doby, než budou známy závěrečné auditní zprávy EK, se týká vlády a ministerstev financí, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, zemědělství, životního prostředí a práce a sociálních věcí.

Komise má shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné audity s dříve řešenými dotačními případy.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Agrofert Senát ČR dotace

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy