Ministerstva kvůli cenám energií chystají příspěvky i záruky pro podnikatele

Soubor opatření, který připravuje skupina ministrů financí, práce, průmyslu a životního prostředí kvůli vysokým cenám energií, obsahuje například návrh na zvýšení příspěvku na bydlení, v souvislosti s tím se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře.

Využít by mělo být možné také mimořádnou okamžitou pomoc, pro podnikatele se má rozšířit program Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií. Dosáhnout nižších nákladů na energie půjde i využitím dotací na snížení energetické zátěže domácností. Vyplývá to z materiálu pro dnešní jednání vlády, který má ČTK k dispozici.

Ministerstva chtějí navýšit příspěvek na bydlení, avizovaný skokový nárůst nákladů domácností na energie však nelze v rámci dosavadního zmocnění vlády v zákoně promítnout do pravidelné úpravy částek normativních nákladů na bydlení. Potřeba je tak novela zákona o státní sociální podpoře, která bude vládě předložena na jednání 5. ledna.

Obsahem novely bude mimořádné navýšení k normativním nákladům na bydlení pro rok 2022 tak, aby bylo pokryté zvyšování cen energií nebo rozšíření nároku na příspěvek na bydlení i pro podnájemní bydlení a služebnosti, doposud se příspěvek týkal pouze nájemního a vlastnického bydlení. Zároveň novela obsahuje zmocnění pro vládu částky mimořádného navýšení v průběhu roku upravit nařízením v případě, kdy se odhad vývoje cen významně zvýší. Státní rozpočet bude novela stát zhruba 2,5 až tři miliardy korun. O příspěvek lze požádat až o tři měsíce zpětně.

Podnikatelé, kterým přestali dodavatelé energie poskytovat služby kvůli náhlému ukončení činnosti, a kteří tak byli případně nuceni odebírat po přechodnou dobu energie od dodavatele poslední instance, a následně uzavřeli smlouvy s novým dodavatelem energií, v důsledku čehož u nich vzrostly náklady na energie, mohou využít program Záruka. Nový produkt se jmenuje "Vynucená změna dodavatele energie". Poskytuje se v rámci programu Záruka 2015 až 2023.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou chce zdarma poskytovat záruky až do výše 80 procent jistiny zaručovaného úvěru, jehož maximální výše může být dva miliony korun. Doba ručení bude až dva roky. Podnikatelům to má pomoci překlenout období spojené s prudkým nárůstem cen energií a umožní jim snadnější přístup k úvěrům od komerčních bank na pokrytích takto zvýšených provozních nákladů, aby mohli i za těchto zhoršených podmínek pokračovat v podnikatelské činnosti.

Pro poskytnutí této záruky musí podnik doložit, že se ceny energií zvýšily po 13. říjnu 2021, a to o více než 100 procent. Pokud podnikatelé odebírají energie od dodavatele poslední instance, mohou požádat o podporu až poté, co uzavřeli standardní smlouvy s dodavatelem.

Další opatření, mimořádná okamžitá pomoc, pak má domácnostem pomoci jednorázově s úhradou nedoplatků, případně dokáže pomoci s jinými nutnými výdaji, na které domácnostem po úhradě nezbývají vlastní finanční prostředky. Základním předpokladem je, že domácnost přešla na standardní produkt a má k dispozici vyúčtování za období v režimu DPI.

Pomoc je určena těm rodinám, které by se vlivem uhrazení nedoplatků dostaly do stavu hmotné nouze, nově se umožní do odůvodněných nákladů na bydlení zohlednit i hypotéky či další závazky, jako jsou například leasingy.

Široká veřejnost může využívat také dotace na snížení energetické zátěže domácností. Program cílí na renovace budov a ochranu ovzduší, předpokládaná alokace je 19 miliard korun. Dotaci lze využít na byty a domy, u rodinných domů bude možné využít až 650.000 Kč na zateplení. Dotace je i na pořízení či výměnu kotlů na biomasu, kamen a tepelných čerpadel, dle druhu 30.000 až 140.000 Kč.

Celkem se podle vládního materiálu do režimu DPI dostalo k 21. prosinci 912.962 zákazníků, k novému dodavateli odešlo 734.405 z nich. V režimu DPI nadále zůstává téměř 180.000 zákazníků, 80.000 z nich komunikuje, téměř 100.000 zákazníků je bez jakékoliv komunikace.

Související

energie

Evropská unie pošle na Ukrajinu nouzovou energetickou pomoc

Evropská unie reagovala na nedávnou sérii cílených raketových útoků a útoků bezpilotními letadly ze strany Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mobilizací nouzové energetické pomoci, která je již na cestě na Ukrajinu. Evropská komise (EK) o tom informovala v úterní zprávě v Bruselu.

Více souvisejících

Energetika Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy