Ministerstvo chce pod vedením Hamáčka tajit lidem informace

Svobodný přístup k informacím je ohrožen. Ministerstvo vnitra připravuje novelu krizového zákona, která má omezit, na co se lidé budou moci státu zeptat. Lhůty, během kterých má informace poskytovat, by se navíc mohly výrazně prodloužit.

Paragraf 38a chce do krizového zákona vložit ministerstvo vnitra pod vedením sociálního demokrata Jana Hamáčka. Jak upozornil Český rozhlas, zněl by nějak takto: "Informace, [...] jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit [...] účinnost krizových opatření [...] se neposkytují."

Podle Oldřicha Kužílka, spoluautora zákona o svobodném přístupu k informacím, je důvodem návrhu snaha příslušných pracovišť rozvázat si ruce a získat možnost rozhodovat o utajení libovolných informací.

Tvrdí, že zřejmě jde o reakci na dotazy médií, které chtěly znát a pravdivé informace o vývoji pandemie nového typu koronaviru u nás. Ministerstvo zdravotnictví i Ústav zdravotnických informací a statistiky totiž v minulosti zatajovaly informace o vývoji pandemie.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula už dříve před novináři uvedl, že chce data zveřejňovat a ta, které je možno publikovat, tak budou publikována. 

Kužílek se obává, že úřady budou volných formulací novely zneužívat. "Současné zkušenosti ukazují, že v krizové situaci je nezbytné zajistit právo na informace bezodkladně, nikoli s mnohaměsíčním či mnohaletým zpožděním," upozornil.

Novela také počítá s tím, že by vláda mohla libovolně prodloužit některé lhůty. Na žádosti o informace přitom musí úřad zodpovědět do 15 dní.

"Přitom právo na informace, a zejména v krizových situacích, je kriticky závislé na rychlosti procesu. Pouze v zemích, s nimiž bychom se v kvalitě demokracie neměli srovnávat, se lhůty prodloužily," uvedl a zmínil například Rusko.

Jak upozorňuje Rozhlas, nejde o první případ, kdy se Hamáček a jeho ministerstvo vnitra snaží právo na informace omezit. Vyhovělo například Kanceláři prezidenta republiky, kterou kontroluje Úřad pro ochranu osobních údajů.

Prosadilo také novelu informačního zákona, která prodloužila některé lhůty a zavedla další důvody pro odmítnutí. Byla také prosazena výjima týkající se informací o zahraniční službě. 

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy