Ministerstvo financí chystá žádost do EU kvůli snížení DPH u energií

Ministerstvo financí (MF) připravuje žádost evropskému výboru pro DPH ohledně snížení, případně zrušení DPH u elektřiny a plynu. Po schválení vládou, která by o tom mohla jednat příští týden, žádost MF odešle výboru. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí.

Dopad na veřejné finance by podle ministerstva nebyl zásadní, čtvrtletně je odhadován na jednotky miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu zopakoval, že chce snížit DPH na energie z 21 procent na nulu.

"Vzhledem k tomu, že daň z přidané hodnoty je harmonizovanou daní v rámci Evropské unie, přičemž Evropská směrnice výslovně u elektřiny a plynu umožňuje členským státům požádat evropský výbor pro DPH o možnost aplikovat výjimku v podobě snížené či zcela zrušené sazby daně, MF v tuto chvíli danou žádost připravuje. Ta, po schválení vládou, bude neprodleně odeslána příslušnému orgánu EU," řekl ČTK mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Země EU přitom podle něj shodně vnímají zvyšování cen energií jako problematické, čímž vzniká tlak na Evropskou komisi, která může předložit společné opatření k řešení tohoto problému.

Minulý týden MF informovalo, že Evropská komise může předložit přímý legislativní akt na zavedení nulové sazby daně v souvislosti s mimořádnou okolností. Obdobně tomu bylo například u testů na covid, na které se v České republice do konce roku 2022 neaplikuje DPH.

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) zároveň připravuje návrh kompenzace vysokých cen energií. Ten by se měl týkat 4,3 milionu domácností. Kabinet by jim měl odpustit poplatky za obnovitelné zdroje energie. Činit by to mělo téměř 1500 korun na domácnost na rok. Návrh by vláda mohla rovněž projednat v pondělí.

ČR uplatňuje na elektřinu základní 21procentní sazbu DPH. Z dat poradenské společnosti PwC vyplývá, že nejvyšší sazbu má na tuto komoditu Maďarsko, a to 27 procent. Naopak nejmenší sazba DPH pět procent je na Maltě. Většina zemí unie má sazbu kolem 20 procent.

"Inkaso DPH z energií je na úrovni veřejných rozpočtů odhadováno čtvrtletně na úrovni jednotek miliard korun, a to bez započtení dynamického efektu, který by způsobil vyšší spotřebu v jiných produktech. Státní rozpočet se v důsledku rozpočtového určení daní podílí na tomto inkasu ze dvou třetin," uvedl dnes Žurovec.

Partner poradenské PwC a daňový expert Martin Diviš ČTK minulý týden sdělil, že EU směrnice o DPH neumožňuje, aby dodávky elektrické energie podléhaly nulové sazbě DPH. Jediná možnost, jak snížit zdanění těchto komodit, je podle něj uplatnit na jejich dodávky některou ze snížených sazeb DPH, tedy 15 nebo deset procent. "Prakticky není možné tento krok zavést okamžitě, Česká republika by musela o tomto záměru informovat Evropskou komisi, která se může (ale nemusí) do tří měsíců vyjádřit," uvedl. Podle Diviše by to mělo na státní rozpočet dopad několika miliard korun. "Je otázka, jak toto snížení DPH promítnou dodavatelé komodit do konečné ceny pro zákazníky," dodal.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Energetika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy