Ministerstvo: Ošetřovné pro OSVČ bude mít pravidla jako u zaměstnanců

Příspěvek pro živnostníky, kteří zůstali po uzavření škol s dětmi doma, bude mít stejná pravidla jako ošetřovné u zaměstnanců. Podpora se nastaví podle schválené verze zákona o doplacení ošetřovného od státu kvůli koronavirové nákaze. ČTK to řekla mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

Vláda minulý týden rozhodla o tom, že stát doplatí ošetřovné zaměstnancům s dětmi do 13 let za celou dobu uzavření škol či školek. Uhradí ho také těm, kteří se kvůli zavřeným stacionářům a jiným sociálním službám musí postarat o starší či postižené členy domácnosti. Dostávat by měli za den 60 procent denního základu příjmu. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají mít příspěvek 424 korun na den z programu, který připraví ministerstvo průmyslu.

Sněmovna by měla zákon o doplacení ošetřovného zaměstnancům schvalovat v úterý. Některé opoziční strany už ohlásily, že budou navrhovat změny. "Klíčové bude, v jaké podobě se návrh zákona z dílny ministerstva práce schválí. Pro živnostníky se pak finanční příspěvek nastaví stejně. Jsme připraveni ho upravit podle toho, jak rozhodne Sněmovna," uvedla mluvčí ministerstva průmyslu.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) původně minulý týden řekl, že by příspěvek 424 korun měli mít jen živnostníci s dětmi od šesti do 13 let. Dnes se omluvil za mylné vyjádření. "Musí to být naprosto férové, stejné (nastavení pro OSVČ i zaměstnance)," uvedl Havlíček v České televizi.

Ošetřovné se poskytuje zaměstnancům z nemocenského pojištění na děti do deseti let po dobu devíti dnů. Za kalendářní den je to 60 procent denního základu příjmu. Ošetřovné je možné čerpat i na dospělého člena domácnosti, pokud se neobejde bez pomocí a stanoví to lékař. Živnostníci nemají na dávku nárok, i když si platí nemocenské pojištění.

Školy se v Česku uzavřely 11. března. Řada zaměstnanců, kteří zůstali s potomky doma, ošetřovné dostávala do minulého čtvrtka. Od té doby jsou bez příjmu. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) minulý týden řekla, že by stát mohl ošetřovné doplatit 190.000 lidí. Výdaje by činily asi 2,7 miliardy korun.

Nový zákon by měl platit zpětně po celou dobu uzavření škol. Rodiny, které ošetřovné už čerpají a po devíti dnech jim skončí, nebudou muset posílat novou žádost. Zaměstnanci s dětmi od deseti do 13 let mohou získat podporu zpětně, když o ni požádají přes svého zaměstnavatele a splní podmínky, upřesnila ministryně. Živnostníci budou o příspěvek žádat živnostenský úřad. Podporu získají, pokud jejich manžel či manželka už nečerpají ošetřovné jako zaměstnanci.

V jaké podobě zákonodárci ošetřovné schválí, není zatím jasné. Poslanci opozičních stran chtějí navrhovat zvýšení na 80 či 100 procent příjmu, vyplácení na děti do 15 let, možnost střídání rodičů, zapojení prarodičů či zvýšení příspěvku pro OSVČ na 720 korun na den.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné osvč Karel Havlíček ministerstvo průmyslu živnostníci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy