Ministerstvo se ohradilo proti tvrzení Semantic Visions: Kontrakt ukončit nemohli, je to objednávka

Ministerstvo zdravotnictví se ohradilo proti tvrzení společnosti Semantic Visions, že by po čtyřech měsících firma ukončila spolupráci s resortem, jak řekl její zakladatel František Vrabel v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Tisková mluvčí Barbora Peterová pro EuroZprávy.cz tvrdí, že vše je jinak. „Spolupráce se společností Semantic Visions byla, respektive stále je nastavena formou jednorázové objednávky dané služby, nejedná se o žádný dlouhodobý kontrakt, a proto ani žádná smlouva nemohla být ukončena.“

Ve spolupráci s vládou podle Františka Vrabela, zakladatele společnosti Semantic Visions, která o sobě tvrdí, že monitoruje dezinformace a zaměřuje se údajně na boj s nimi, nemá už smysl pokračovat, jak uvedl pro Hospodářské noviny. „Část analýzy, kterou jim každý týden předáváme, obsahuje i konkrétní doporučení, jak komunikovat s veřejností. Těmi se ale, nutno říci, vláda příliš neřídí.“

Vrabel se v článku postavil velmi kriticky k ministerstvu zdravotnictví, s nímž firma Semantic Visions spolupracovala v oblasti dezinformačních příspěvků spojených s onemocněním covid-19. „Mají tam pouze tiskový odbor, kde nejsou lidé na tuto oblast proškolení,“ popsal v rozhovoru a naznačil, že lidé v resortu nebyli schopní strategickou komunikaci aplikovat do praxe.

Smlouva zaměřená na komunikaci s veřejností a potírání falešných zpráv končí podle Semantic Visions v polovině února a společnost ji odmítá prodloužit. „Chtěli jsme pomoci státu, který považujeme za vlastní. Nastal ale čas, abychom se z toho stáhli. Vláda na nás nedá, takže nemá smysl pokračovat,“ řekl Vrabel Hospodářským novinám, podle nichž bude nyní firma v boji s dezinformacemi radit ministerstvu zahraničí v USA. Toto tvrzení a pozadí celé údajné spolupráce server EuroZprávy.cz nyní prověřuje.

Tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová se však proti rétorice Františka Vrabela ostře vymezila a s jeho interpretací nesouhlasí. „Spolupráce se společností Semantic Visions byla, respektive stále je nastavena formou jednorázové objednávky dané služby. Tedy nejedná se o žádný dlouhodobý kontrakt, jak z vyjádření pana Vrabela vyplývá, a proto ani žádná smlouva nemohla být ukončena. A to ani ze strany ministerstva zdravotnictví, ani ze strany dané společnosti,“ říká Peterová pro EuroZprávy.cz.

Podle mluvčí je objednávka na jasně určené období. „Což si lze konec konců ověřit i v registru smluv. Ministerstvo zdravotnictví si tedy pouze jednorázově objednalo službu od zmíněné společnosti, abychom mimo jiné zjistili, zda nám dané výstupy vyhovují a zda s nimi chceme případně pracovat i nadále,“ vysvětluje bývalá redaktorka České televize.

Budoucnost služby je nyní v jednání

Další postup, jak služby uvedeného charakteru využívat, je nyní v jednání. „A to i z hlediska jakési legálnosti, neboť není možné donekonečna uzavírat pouze formou jednorázové objednávky. Vše ve státní správě má samozřejmě svá pravidla a postupy, které ctíme. O tom, že o služby zmíněného charakteru máme zájem a využíváme je, svědčí i naše spolupráce s Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) ministerstva vnitra, které nám výstupy týkající se dezinformací rovněž dodává,“ konstatuje rodačka z Trutnova,  která několik měsíců mluvila také za první menšinový kabinet Andreje Babiše. Peterová zdůrazňuje, že s výstupy společnosti Semantic Visions i s poznatky od Centra proti terorismu a hybridním hrozbám pracuje ministerstvo zdravotnictví v rámci mediálních vystoupení. „Například na pravidelných tiskových konferencích objasňujeme vybrané skutečnosti, kterým se aktuálně věnuje mediální prostor. Děje se tak v podstatě při veškeré komunikaci, a to i na sociálních sítích,“ míní exmluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví připomíná, že resort dále udržuje také speciální záložku na webových stránkách, která se dezinformacím rovněž věnuje, a to na https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19. „Samozřejmě jak zcela správně i pan Vrabel v rozhovoru uvádí, není třeba vždy explicitně říkat ´teď vyvracíme dezinformaci´. A tak, jak uvádím, s výstupy zmíněného charakteru pracujeme v podstatě neustále,“ praví Barbora Peterová.

Za první dva měsíce spolupráce se společností Semantic Visions zaplatila vláda 60 500 korun, za další dva 121 tisíc korun. Celkem tak spojení kabinetu s firmou stálo 181 500 korun s DPH, jak vyplývá z registru smluv. Kromě svého působení v Semantic Visions je František Vrabel také jedním z členů spolku Nelež, který údajně bojuje proti dezinformačním webům tak, že je chce nechat vyhladovět od reklamní inzerce.

Na přelomu ledna a února Český rozhlas uvedl, že spolupráce Semantic Visions a ministerstvem zdravotnictví se nese v utajené rovině. Vypracované dokumenty společnosti týkajících se falešných zpráv na téma koronaviru se nikde veřejně neobjevují, ačkoli ministerstvo zdravotnictví si práci u společnosti objednalo. „Výsledky analýz nejsou tajné, ale jedná se o výstup ze třetí strany, který jsme si objednali, a z hlediska autorského zákona nám nepřísluší zpracované informace předávat někam dále. S analýzami samozřejmě pracujeme, například na tiskových konferencích,“ vysvětlila tehdy v rozhovoru pro EuroZprávy.cz tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 
Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy