Ministerstvo zahraničí si kvůli Navalnému předvolalo ruského velvyslance

České ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Aleš Chmelař protestoval proti odsouzení opozičního lídra Alexeje Navalného a brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům v Rusku. Ministerstvo to dnes uvedlo na twitteru. Resort vyzval Rusko k okamžitému propuštění Navalného.

Moskevský soud v úterý Navalnému změnil dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky. Jeho obhájkyně Olga Michajlovová už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý uvedl, že se jednalo o vykonstruovaný proces. Rozsudek měl podle něj jasnou motivaci - umlčet opozici - a Evropská unie by se měla znovu vrátit k tématu sankcí vůči Rusku. O víkendu ministr také odsoudil zásah ruských bezpečnostních složek při demonstracích za osvobození Navalného. Uvedl, že násilným potlačováním opozice a svobody slova Moskva porušuje své závazky o dodržování lidských práv.

MZV předvolalo ?? velvyslance Zmejevského. Náměstek ministra zahraničí @AlesChmelar protestoval proti odsouzení #Navalny, které považujeme za politicky motivované, i proti brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům. Vyzýváme Rusko k okamžitému propuštění #Navalny

— MZV ČR (@mzvcr) February 3, 2021

"Pokusy o vyvíjení tlaku na činnost justičních orgánů v naší zemi ze zahraničí nelze vnímat jinak než jako nepřátelské akce, které porušují mezinárodní právní normy," uvedlo ruské velvyslanectví v prohlášení zaslaném ČTK. Zdůraznilo, že v otázkách ochrany lidských práv, včetně svobody projevu a shromažďování, jedná ruská strana v souladu s normami ruské legislativy a mezinárodních závazků

Zároveň ruská ambasáda upozornila na údajný dvojí standard české diplomacie v otázkách dodržování lidských práv. Poukázala třeba na případ zakladatele portálu Wikileaks Juliana Assange, kterého USA viní ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Otázky podle velvyslanectví vyvolává i absence reakce Prahy na jednání bezpečnostních orgánů při potlačení demonstrací v USA, Francii, Nizozemsku, Německu nebo samotné ČR, kde policie v říjnu zasáhla proti demonstrantům na Staroměstském náměstí. "Doporučili jsme české straně soustředit se na řešení vlastních problémů v oblasti lidských práv, na které byla Praha opakovaně upozorňována, a to i v příslušných mezinárodních organizacích," dodalo ruské velvyslanectví.

Navalného policie zadržela 17. ledna hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té opoziční politik obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Osvobození Navalného žádali lidé na demonstracích. V neděli bezpečnostní složky zadržely více než 5000 osob, o týden dříve zhruba 3500. Také v úterý se konaly protesty, policie podle ruského serveru OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky, zadržela přes tisíc lidí.

Minulý týden jednali ministři zahraničí zemí EU, kteří se však neshodli na potrestání ruských činitelů odpovědných za Navalného uvěznění. Některé země chtěly dát přednost jednání s ruským vedením, šéf unijní diplomacie Josep Borrell proto vyrazí začátkem února do Moskvy apelovat na propuštění opozičního lídra.

Český prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1 označil dění kolem Navalného za "naprostou šaškárnu". "Neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinovu režimu. On je totiž jenom proti Putinovi, a to je zatraceně velký rozdíl," řekl Zeman. Vyjádřil také přesvědčení, že Navalnyj je ruský nacionalista.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Velvyslanectví Rusko Alexej Navalnyj Aleš Chmelař

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy