Ministerstvo zdravotnictví připraví kvůli koronaviru zákon s dočasnou platností

Ministerstvo zdravotnictví připraví zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost. Na twitteru to uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Kabinet tak nadále hledá způsob, jakým zajistit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který Sněmovna schválila do 17. května.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) večer v České televizi (ČT) řekl, že dočasný zákon by byl lepší cesta než posílit pravomoci jednoho ministerstva bez kontroly.

"Hledáme cestu, jak po nouzovém stavu nadále ochránit občany před epidemií. Po poradě ústavních právníků, ministerstev zdravotnictví a vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem. Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Ve čtvrtek ho předložím na vládu," napsal Vojtěch.

Hledáme cestu, jak po nouzovém stavu nadále ochránit občany před epidemií. Po poradě ústavních právníků @ZdravkoOnline, vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem. Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Ve čtvrtek ho předložím na vládu

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) May 5, 2020

"To, co navrhuje pan ministr zdravotnictví je cesta, nebo minimálně lepší varianta než původní návrh, protože ten šel proti judikátu městského soudu," řekl ČT Hamáček. Městský soud v Praze nedávno zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Hamáček doplnil, že ve středu bude o systémovém řešení hovořit s politiky z ostatních stran.

Pokud by se nepodařilo najít legislativní řešení, existují podle Hamáčka dvě varianty postupu po ukončení stavu nouze. Vláda by mohla požádat Sněmovnu o jeho prodloužení o dalších sedm dní. Alternativou je, že by epidemiologové řekli, že je možné velká opatření uvolnit už po 17. květnu, poté by nebylo nutné legislativu prosazovat nebo prodlužovat nouzový stav.

Deník N dnes na základě informací od náměstka ministra vnitra Petra Mlsny uvedl, že zákon by resortu zdravotnictví umožňoval vydávat větší množství mimořádných opatření než v současnosti, kontroloval by jej ale kabinet. Zákon by byl účinný do konce roku.

V pondělí vláda přerušila projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která by ministerstvu zdravotnictví dala například možnost zakázat nebo omezit činnost obchodů nebo regulovat hromadné akce. Ministerstvo vnitra následně mělo do čtvrtka připravit návrh dalšího postupu formou novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky.

Podle Deníku N by ministerstva skutečně měla novelu ústavního zákona připravovat, ale v širším měřítku. "Protože když se to začne podrobně analyzovat, je tam těch problémů víc. Nebavíme se jen o stavu epidemie, ale třeba o kybernetickém nebezpečí," řekl serveru Mlsna.

Hamáček ČT řekl, že není možné novelu uspěchat. Krizové zákonodárství je podle něj zaměřeno na jiný typ pohromy, než je pandemie. Cílem je připravit komplexní změnu, která by v rámci ústavního zákona umožnila zavést další typ nouzového stavu. Taková změna bude podle vicepremiéra vyžadovat politickou shodu, na základě prvních konzultací ale připustil, že by mohla být novela připravena v létě.

Související

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.
Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy