Ministr dopravy Kremlík končí, vaz mu zlomil e-shop na dálniční známky

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po tři čtvrtě roce končí ve funkci. Jeho odvolání dnes navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), Kremlík podle něj manažersky nezvládl kritizovanou zakázku na informační systém pro elektronické dálniční známky. Vedením resortu chce Babiš pověřit vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), obě ministerstva by se mohla výhledově spojit.

Prezident Miloš Zeman se změnami souhlasí. Jde o osmou výměnu v Babišově vládě za zhruba rok a půl její existence. Havlíček by podle informací ČTK měl být uveden do funkce ministra dopravy pravděpodobně v pátek dopoledne.

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu zakázky kritizuje opozice, zásadně se nelíbí i Babišovi. "Není možné takto nakládat s prostředky daňových poplatníků a není možné, aby úředníci, když máme zákon o státní službě, si dělali, co chtějí," vysvětlil rozhodnutí Babiš.

Premiér řekl, že s Kremlíkem o zakázce mluvil dnes ráno a v názorech na kauzu se nadále rozcházejí. Babišovi mimo jiné vadí, že vláda nedostala informace předem. "Mluvil jsem s panem ministrem, nepřipouští si chybu. Je pracovitý, ale zkrátka tento projekt nezvládl," uvedl premiér. Dnes Babiš jednal také s podnikatelem v informačních technologiích Tomášem Vondráčkem, který organizuje vytvoření e-shopu na elektronické dálniční známky pro stát zdarma. Podle Vondráčka se stát pokusí zakázku na systém elektronických dálničních známek zrušit, případně výrazně zredukovat.

Kremlík nechtěl zakázku zrušit, protože jeho prioritou bylo spustit elektronické dálniční známky bez zdržení, uvedl v tiskové zprávě. Babišovo rozhodnutí respektuje. "Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou, a SFDI mě o tom opakovaně ujistil. Proto jsem také premiérovi oponoval v otázce ukvapeného zrušení celé zakázky," napsal končící ministr.

Podle Babiše by měl zvážit rezignaci první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Babiš několikrát zdůraznil, že SFDI o zakázce neinformoval, a to ani vlastní dozorčí radu. "Ta instituce nefunguje dobře a je to třeba zásadně změnit," řekl. Čoček chce nového ministra dopravy seznámit "s celkovou situací", uvedl na dotaz ČTK. K možnosti své rezignace se nevyjádřil.

Havlíček dnes ČTK řekl, že nějaké personální změny na ministerstvu dopravy určitě uskuteční. Konkrétní být vzhledem k tomu, že ještě nebyl ani uveden do funkce, nechtěl. "Postupně si tam chci najít lidi, kteří budou nejen odborně schopní, ale také kterým můžu věřit," dodal.

Premiér očekává, že Havlíček bude funkci šéfa dopravy zastávat trvale. Změna může podle něj být základem fúze ministerstev dopravy a průmyslu. "Dříve jsme měli ministerstvo hospodářství, ze kterého se vyčlenila doprava, ministerstvo pro místní rozvoj a průmysl," poukázal Babiš. Podle Havlíčka může být spojení resortů ku prospěchu, potkávají se u mnoha procesů, včetně například stavebnictví. Tím, že povede oba resorty, ministerstva v žádném případě bita nebudou, řekl Havlíček ČTK. Zástupci oborových asociací míní, že spojení ministerstev může dávat smysl. Upozornili ale na rozsáhlou agendu obou úřadů a vytíženost Havlíčka.

Kremlíkovo odvolání podle většiny sněmovní opozice dokládá, že Babiš nedokáže sestavit jím slibovanou vládu odborníků. Konec ministra byl po fiasku s e-shopem na dálniční známky nezbytný, uvedli předsedové opozičních stran. Lidé by jistě přivítali, kdyby Babiš místo opakovaného hašení průšvihů svých neschopných ministrů v dopravě konečně něco dokázal postavit, napsal na twitteru šéf ODS Petr Fiala. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše mizí každý rok stovky milionů korun v předpotopních IT systémech také v dalších resortech. Česko řídí Babišova nemehla, podotkla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že je právem koaličního partnera měnit své ministry. Babiš ho o rozhodnutí předem informoval.

Druhou Babišovu vládu prezident jmenoval koncem června 2018. Kremlík v ní jako ministr dopravy loni na konci dubna vystřídal Dana Ťoka (za ANO). Z resortů podléhajících hnutí ANO se také dvakrát měnil šéf ministerstva spravedlnosti a jednou ministerstva průmyslu a obchodu. Za sociální demokracii se vystřídalo vedení na ministerstvech zahraničí, kultury a práce a sociálních věcí.

Ministrem dopravy samostatné České republiky bylo dosud 18 politiků.

Související

Vladimír Kremlík

Policie bude muset znovu řešit kauzu tendru na dálniční známky

Policie se bude muset znovu zabývat kauzou tendru na elektronické dálniční známky, kvůli níž loni skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Dnes to uvedla Česká televize(ČT), podle níž dozorující státní zástupce vrátil odložený případ kriminalistům k dalšímu prověřování.
E-shop na dálniční známky nefunguje

Prodej dálničních známek přes e-shop nefunguje, Havlíček je terčem kritiky a posměchu

Nákup elektronických dálničních známek na příští rok přes internetový obchod edalnice.cz od rána nefunguje. Ostrý provoz e-shopu se má spustit během dneška, ještě se ladí některé detaily, řekl ráno ČTK Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která systém provozuje. Podle něj si ovšem první známky už někteří řidiči brzy ráno koupit stihli.

Více souvisejících

Vladimír Kremlík Ministerstvo dopravy Andrej Babiš Miloš Zeman Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy