Ministři jednali o dopadech války na Ukrajině. Jednotný systém pro uprchlíky už funguje

Jednotný registrační systém pro uprchlíky z Ukrajiny v Evropské unii už funguje, řekl po dnešním neformálním zasedání ministrů vnitra EU v Praze ministr Vít Rakušan (STAN). Žádná členská země podle něj proti němu není. Ve čtyřech zemích ale systém, který má zabránit duplicitě běženců, naráží na právní problémy s ochranou dat.

Některé země podle Rakušana už systém používají, některé ještě ne. "Jednotlivé státy do něj postupně vkládají svá data a nejsou snad žádné státy, jak jsem pochopil z neformální diskuse, které by odmítaly systém jako takový," uvedl ministr. Čtyři země podle něj musí odstranit právní bariéry v domácí legislativě, která se týká sdílení a ochrany dat.

Systém má zabránit registraci běženců ve více státech EU. Podle eurokomisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové nyní překryvy existují. Někteří uprchlíci se nahlásí v jedné zemi a poté v další. V Evropské unii je podle ní nyní zhruba 3,2 až 3,7 milionu ukrajinských běženců.

Ministři vnitra EU jednali o dopadech války na Ukrajině

Ukrajina infrastrukturně trpí, bude potřebovat například i obnovu policejních automobilů či techniky. Po dnešním neformálním jednání ministrů vnitra EU v Praze to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se svými protějšky jednal také o boji proti sexuálnímu zneužívání dětí.

Debatu o válce na Ukrajině ministři podle Rakušana dnes rozšířili i o moldavský pohled. Moldavská ministryně vnitra Ana Ravencová a eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová podepsaly dokument, podle kterého má v Kišiněvě vzniknout platforma Evropské unie, která sdruží bezpečnostní experty zemí EU pro boj s mezinárodním organizovaným zločinem. Rakušan dodal, že dnešního jednání se už on-line účastnili i čeští experti.

Dalšími tématy jednání ministrů byly podle Rakušana registrace zbraní, jejich kontrola, zamezení zneužívání uprchlíků z Ukrajiny různými podvodníky a jejich zneužívání na černém pracovním trhu. "To jsou všechno výzvy, kterým budeme čelit nejenom v rámci českého předsednictví, ale i v dalších měsících a možná i letech," řekl ministr.

Ministři jednali i o boji proti zneužívání dětí. "Komise už v květnu přišla se svým návrhem a úkolem českého předsednictví je tento návrh s ostatními členskými zeměmi posunout dál," řekl ministr. Johanssonová dodala, že návrh se soustředí na boj se zneužíváním na internetu. Internetové společnosti podle ní jen minulý rok nahlásily 85 milionů případů, za deset let tato trestná činnost v EU narostla o 6000 procent.

První ministerské setkání při českém předsednictví v Radě Evropské unie bude pokračovat v úterý jednáním ministrů spravedlnosti, kteří se budou mimo jiné zabývat sběrem a uchováváním důkazů pro účely trestního stíhání ruských zločinů na Ukrajině.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) uprchlíci Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 31 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy