Ministryně Dostálová vyzve EU, aby prodloužila o rok možnost čerpání dotací

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) vyzve Evropskou komisi, aby o rok prodloužila možnost čerpání evropských dotací v současném programovém období 2014 až 2020. Zároveň uvedla, že start nového programového období, které mělo začít v roce 2021, se téměř jistě zpozdí. Ministerstvo to dnes ČTK sdělilo v tiskové zprávě.

"Aktuální opatření kvůli epidemii koronaviru a jejímu ekonomickému dopadu negativně ovlivňují i mnohé příjemce evropských dotací. Proto navrhneme úpravu pravidel pro jejich čerpání, aby umožnilo podnikatelům i obcím se s dopady lépe vyrovnat. Současně vyzývám Evropskou komisi, aby prodloužila možnost čerpání z probíhajícího programového období o jeden rok, tedy do konce roku 2024," uvedla Dostálová.

Současné programové období teoreticky skončí v roce 2020. Při čerpání evropských dotací však platí takzvané pravidlo N+3. To znamená, že státy musí do tří let vyčerpat dotace, které jim byly v daném roce přiděleny. Dostálová tak žádá o prodloužení pravidla na N+4.

"Současná situace s epidemií koronaviru přináší negativní dopady i pro mnohé žadatele a příjemce evropských dotací. Proto jsme připravili první úpravy pravidel, které již konzultujeme s Evropskou komisí, aby například náklady spojené s přípravou akcí, veletrhů, na které dostali příjemci podporu, si mohli započítat do způsobilých nákladů a nemuseli je proplácet ze svého, když se plánované aktivity nemohli uskutečnit," doplnila ministryně.

Podle ní by členským státům, podobně jako v případě Dánska, měla být umožněna úprava čerpání podle specifických potřeb státu. "Stejně tak MMR požádá o maximální flexibilitu, tedy o umožnění přesunů peněz tam, kde bude nejvyšší potřeba bez nutnosti rozsáhlého schvalovacího mechanismu ze strany Evropské komise," sdělila Dostálová.

Česká republika podle ní pokračuje v přípravách na příští programové období podle vládou schváleného harmonogramu, je však téměř jisté, že v příštím programovém období se začne čerpat později, než v původně plánovaném roce 2021. "K dosavadnímu zpoždění ve vyjednávání evropské legislativy a evropského rozpočtu se přidají další měsíce zpoždění vlivem celoevropských opatření na boj s koronavirem. Již nyní je zpoždění větší, než při přípravě období 2014-2020. I proto Evropské komisi navrhnu prodloužení současného období, aby nedošlo k výpadku financování potřebných projektů," dodala Dostálová.

Evropská komise ke konci loňského roku Česku proplatila 38 procent dotací určených na programové období 2014 až 2020. Šlo o 232,6 miliardy korun z celkově přidělených 614 miliard korun. Smluvně zajištěno mělo Česko 490 miliard korun, tedy 80 procent. Podle analytiků se čerpání v porovnání s ostatními zeměmi zlepšuje. Na druhou stranu upozorňují, že malý podíl dotací jde na výstavbu infrastruktury a vyřízení žádostí je zbytečně komplikované.

Související

Více souvisejících

Klára Dostálová EU (Evropská unie) evropská komise dotace Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy