Ministryně Maláčová pošle vládě svůj návrh důchodové reformy

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) předloží vládě dnes návrh své důchodové reformy. Řekla to na tiskové konferenci. Podle šéfky resortu práce může Sněmovna do voleb navržené změny "velmi v pohodě" stihnout schválit. Úpravy systému penzí obsahují tři novely.

Podle nich by se měla zavést minimální solidární penze ve výši 28 procent průměrné mzdy, bonus 500 korun za vychované dítě a dřívější důchod pro pracovníky v náročných profesích.

"Dnes předložím na vládu návrh naší komplexní, spravedlivé důchodové reformy... Budu usilovat o to, aby se návrh projednal ve Sněmovně i Senátu, aby se legislativní proces dokončil. Protože máme stále pět měsíců do voleb a Sněmovna, pokud bude politická vůle, tak to může velmi v pohodě - omluvám se za ten výraz - stihnout," řekla ministryně.

Volby do Sněmovny se mají konat na začátku října. Legislativní proces u zákona obvykle trvá kolem jednoho roku. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už před pár měsíci prohlásila, že tato vláda komplexní důchodovou reformu nepředloží a na přijetí změn není do voleb už dost času. Deník N informoval o tom, že návrh Maláčové odmítli premiérovi poradci.

O reformě jednala komise pro spravedlivé důchody. Na přesné podobě reformních změn se neshodla. Podle šéfky komise Danuše Nerudové byla ale shoda na principech. Maláčová pak loni v prosinci představila tři důchodové novely, které připravil její úřad. První počítá s rozdělením veřejného důchodového systému na dva. Z prvního by se všem vyplácel základní solidární důchod ve výši 28 procent průměrné mzdy, nyní je to kolem 10.000 korun. Z druhého by se poskytovala zásluhová část penze podle odpracovaných let a odvodů z výdělků. Druhá norma zavádí dřívější penzi pro lidi s náročnou profesí, a to o rok za každých odpracovaných deset let. Třetí předloha zvyšuje důchod o 500 korun za každé vychované dítě.

Podle ministryně její úřad vypořádal spoustu připomínek k návrhům zákonů. Výsledné znění norem na webu vlády v tuto chvíli ale zatím není, k dispozici je verze z prosince. Podle ministryně je nutné, aby byl důchodový systém spravedlivý, udržitelný a srozumitelný.

Podle expertů i některých politiků je důchodová soustava v nynější podobě kvůli stárnutí populace neudržitelná a propadne se do deficitů. Poukazují i na to, že reformní návrhy ministryně práce výdaje dál zvedají bez zajištění dostatečných příjmů, takže udržitelnost ještě zhoršují. Maláčová ve středu řekla, že by peníze na penze mohla zajistit digitální daň, progresivní zdanění lidí a firem i zrušení daňových výjimek. Uvedla také, že v příštích pěti letech je možné reformu uhradit z peněz EU.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy