Miroslav Kalousek odchází ze Sněmovny, jako poslanec končí

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek dnes složil poslanecký mandát. Jeden z nejvýraznějších českých politiků poslední doby tak učinil prohlášením v úvodu sněmovní schůze. Už v polovině loňského roku oznámil, že nebude letos do dolní komory kandidovat. Načasování svého odchodu dnes vysvětlil brzkým startem předvolební kampaně.

Poslancům Kalousek řekl, že všechny schůze Sněmovny se už budou v souvislosti s brzkým vyhlášením voleb konat v rámci volební kampaně. Pokládá za racionální a taktické, aby v diskusi nadále vystupovali zejména poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů. Jeho TOP 09 plánuje jít do voleb v koalici s ODS a lidovci, což už dříve politik označil za jedinou možnou cestu.

"Moje dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní," řekl Kalousek. Omluvil se těm, kteří se někdy jeho vystoupením cítili osobně dotčeni. "Mějte se moc fajn," řekl nakonec a plénum ho odměnilo potleskem. Později, když předstoupil před novináře, Kalousek uvedl, že svým krokem chce pomoci volební koalici TOP 09, ODS a lidovců tím, že na jeho místo přijde kandidující starosta Roztok u Prahy Jan Jakob. Kalousek počítá s dalším působením v TOP 09, kde chce plnit úlohu poradce a mentora. Uvedl, že se dál bude moci účastnit jednání vedení strany.

V polovině prosince, kdy slavil 60 let, Kalousek ČTK řekl, že plán odejít ze Sněmovny bere jako další ze životních výzev, kterou zvládne. Uvedl také, že s rozhodnutím, co dál, nespěchá. "Mám několik nápadů a možností, ale nechci to uchvátat a v pravý čas se rozhodnu," uvedl tehdy stejně jako dnes. Že nebude kandidovat ve sněmovních volbách, oznámil loni v červenci.

"Nad zmiňovaným krokem jsem přemítal poměrně dlouho, téměř rok. Určitě to nebylo rozhodnutí ze dne na den a zvažoval jsem ho velmi bedlivě. Koneckonců moje nejbližší okolí o mém záměru vědělo. Věděli, že o tom přemýšlím," uvedl následně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Dodal, že jeho plánem je pomoci prosadit dohody stranických lídrů o blocích vytvořených proti Andreji Babošovi. "V okamžiku, kdy lídři nějakou dohodu uzavřou a já si koncenzus strašně přeji, tak potom budou ještě muset členové strany rozhodnout, jestli ono ujednání je pro ně akceptovatelné, protože v demokratických stranách šéfové nemají absolutní moc. Je nutné říci, že dohoda lídrů ještě neznamená, že strany jednání svých šéfů automaticky odsouhlasí. Následně se dostáváme do fáze, kdy je nutné jít do terénu a v něm se musí vše tvrdě odpracovat," dodal.

Při prosincovém hovoru o odchodu z dolní komory podotkl, že jsou tam lidé, které rád vídá, a to nejenom mezi kolegy, ale i mezi zaměstnanci. Stýskat se mu zřejmě bude i po práci poslance, přípravě na schůze i vystupování na plénu. "Po čem se mi rozhodně stýskat nebude, to je po diskusích s lidmi, kteří opravdu neví, o čem mluví, a navíc je jim to jedno. To mne poslední dobou velmi frustruje a na to se těším, že to nebudu muset dělat," konstatoval.

Kalousek byl dosud šéfem poslaneckého klubu TOP 09, což mu jako zkušenému řečníkovi umožňovalo přednostní vystupování na plénu. Klub TOP 09, který čítá sedm členů, nyní bude volit nového šéfa, sejít se má ještě dnes, nebo ve středu. Spekuluje se, že novým předsedou klubu by se mohl stát Vlastimil Válek.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy