Mlsna bude novým předsedou ÚOHS, prezident Zeman ho v úterý jmenuje

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenuje náměstka ministra vnitra Petra Mlsnu novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes sdělil Pražský hrad. Mlsna ve funkci nahradí Rafaje, který k 1. prosinci rezignoval. Jmenování Mlsny prezidentovi navrhla vláda. Zeman také tento týden jmenuje nové soudce a rektora Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích.

Jmenování Mlsny se uskuteční v úterý odpoledne na Pražském hradě. Ve funkci vystřídá Rafaje, na jehož konec tlačili zástupci vládní koalice. Mlsna ČTK minulý týden řekl, že v prvním roce chce především obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu v odborných kruzích i u veřejnosti.

Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Jedním z nich byl bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, dalšími například bývalí místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Mlsna opustí post náměstka ministra vnitra, který je zodpovědný například za organizaci voleb. Výběr jeho nástupce se bude řídit zákonem o státní službě, řízením sekce bude do uzavření výběrového řízení pověřen jeden z ředitelů sekce, uvedl Mlsna.

Babiš na funkci předsedy antimonopolního úřadu poprvé vyhlásil výběrové řízení, dosud nového předsedu vybírali politici. Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. Zeman již dříve řekl, že Mlsnu považuje za velmi vhodného kandidáta na post šéfa ÚOHS.

Prezident tento týden také jmenuje nového rektora VŠTE, stane se jím dosavadní prorektor Vojtěch Stehel, kterého v červenci zvolil akademický senát. Jeho jmenování schválila i vláda. Funkční období Stehela má začít od ledna a mělo by trvat do konce roku 2024. Vystřídá Marka Vochozku, jemuž končí osmiletý mandát, a znovu tak do čela školy kandidovat nemohl. Na VŠTE bude dosavadní rektor nadále působit v pozici profesora Ústavu znalectví a oceňování. Zeman má v plánu ve středu také jmenovat desítku nových soudců, které mu navrhla vláda.

Související

Vrtulník, ilustrační foto

Předseda ÚOHS potvrdil pokutu půl miliardy za armádní tendr na vrtulníky

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil pokutu 550 milionů korun pro ministerstvo obrany za tendr na armádní vrtulníky. Ministerstvo je za 17 miliard koupilo od firmy Bell. Pokuta je pravomocná a ministerstvo ji musí zaplatit, uvedl úřad v tiskové zprávě. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.
Jana Černochová (ODS) Rozhovor

Armádu trápí pokuta i absence miliard. Premiér se vyhýbá zodpovědnosti, říká Černochová

ROZHOVOR - Půlmiliardovou pokutu, kterou ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby při zakázce na armádní vrtulníky pořízené za 17 miliard korun od americké firmy Bell, považuje poslankyně ODS Jana Černochová za obrovské selhání resortu. „Vyzývám premiéra Andreje Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na ministerstvu obrany a z pochybení vyvodil odpovídající důsledky. Pane premiére, tímto se nedá promlčet,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová. Předsedkyni Sněmovního výboru pro obranu vadí, že ministerský předseda doposud nevrátil armádě deset miliard korun. „Vyhýbá se zodpovědnosti jako kluk, který rozbil okno u sousedova skleníku.“

Více souvisejících

Petr Mlsna Miloš Zeman ÚOHS prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy