MMR schválilo 666 milionů z dotací na zlepšení kvality bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) schválilo 666 milionů korun pro 265 projektů z národních dotací na zlepšení kvality bydlení.

Dotace budou využity na výstavbu podporovaných bytů, výtahů a bezbariérových přístupů v bytových domech, a dále na výstavbu technické infrastruktury k zasíťování pozemků. Zhruba pětina půjde na podporu bydlení v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny v okrese Rychnov nad Kněžnou. ČTK to dnes sdělila mluvčí MMR Veronika Vároši.

"Dotace putují na pečovatelské byty, výstavbu domovů, kde mohou senioři nadále žít aktivním společenským životem, a také na lepší přístup do bytů v domech, kde žijí starší spoluobčané. Část peněz putuje i do regionu Solnice - Kvasiny, který se potýká s nedostatkem bytů a technické infrastruktury," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Žádosti bylo možné podávat od října 2019 do konce března letošního roku. Z programu Podpora bydlení pro rok 2020 MMR podpořilo 260 žádostí za 541 milionů korun. Dvě pětiny šly na výstavbu bezbariérových bytových domů. Se zhruba třetinou následovaly pečovatelské byty, dále stavba technické infrastruktury (15 procent) a komunitní domy pro seniory (13 procent).

V programu Podpora bydlení v oblastech se strategickou průmyslovou zónou Solnice - Kvasiny MMR podpořilo pět žádostí za 125 milionů korun. Čtyři pětiny jdou na stavbu bytů, zbytek na výstavbu technické infrastruktury. V průmyslové zóně Kvasiny - Solnice působí mimo jiné závod Škody Auto.

Související

Bydlení, ilustrační foto

V Česku přibývá neobydlených bytů, zjistilo MMR. Jsou jich stovky tisíc

Od roku 2011 se počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech v Česku zvýšil o zhruba 40 % na 200 tisíc. Vyplývá to z nové studie Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi důvody je také nevyhovující technický stav nemovitostí, resort proto zajistil z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce. Prázdné byty má skrze pozitivní motivaci pomoci vrátit na trh také navrhovaný zákon o podpoře v bydlení.

Více souvisejících

Ministerstvo pro místní rozvoj dotace Bydlení

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy