ROZHOVOR | Čína bude své aktivity v Česku zřejmě stupňovat, říká sledovaná Černochová

ROZHOVOR – Byla dost zaskočena. Předsedkyně výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Jana Černochová z ODS neměla nejmenší tušení, že ji sleduje čínská firma Zhenhua Data Technology. „Když jsem se o zprávě dozvěděla, byla jsem překvapena. Je evidentní, že zpravodajská činnost Číny ve světě je velmi aktivní a čínský režim k ní nevyužívá pouze standardní zpravodajské služby, ale i čínské firmy, a to nejen z oblasti moderních technologií,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová. Kromě ní společnost špiclovala i dalších sedm set prominentních Čechů, včetně prezidenta Miloše Zemana.

Číňany může dráždit tím, jak se ostře vymezuje proti komunistickému režimu, který ovládá asijskou velmoc. Podle starostky Prahy 2 Jany Černochové ji právě její zmíněná aktivita mohla dostat na seznam čínské firmy Zhenhua Data Technology. „Pro nás je to jednoznačně signál, mít se na pozoru, být obezřetní a nepouštět čínské firmy do prvků kritické infrastruktury, jelikož jsou poplatné tamnímu režimu a jeho zájmům. Nesmíme proto hledět při budoucím výběru zhotovitelů nejen na cenu, ale i vážit bezpečnostně strategickou rovinu. Naše bezpečnost něco stojí a nesmí se omezit jen na ušetřené finance,“ tvrdí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová, předsedkyně výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Držitelka osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „tajné“ a certifikátu NATO Secret dostala varování od Bezpečnostní informační služby, v jejímž čele stojí ředitel Michal Koudelka, podle něhož monitorování osobností dokazuje, že se čínské zpravodajské služby snaží získat informace jakoukoliv formou. Černochová upozorňuje, že se šéfem Koudelkou je v kontaktu v souvisloti s pravidelnou kontrolou činnosti všech našich zpravodajských služeb. „Jako poslanci provádíme, v mezích zákona, pravidelnou kontrolu činnosti všech našich zpravodajských služeb. S panem ředitelem Koudelkou jsem proto v přirozeném pracovním kontaktu při příslušných jednáních na parlamentní půdě,“ konstatuje poslankyně ODS.

Firma Zhenhua Data Technology se sídlem v Pekingu se na svém už vypnutém webu označovala za pionýra ve využítí dat pro hybridní válku. Server Aktuálně.cz zjistil, že monitorovala i české politiky, diplomaty, pracovníky bezpečnostních institucí, akademiky i jejich děti. Databáze čínské firmy je součástí rozsáhlého souboru informací o západních činitelích, který z čínské firmy unikl. V hledáčku se tak ocitlo sedm set prominentních Čechů, mezi nimiž je i prezident České republiky Miloš Zeman, šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, ministr obrany Lubomír Metnar, ministr kultury a bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek či také místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Ze zahraničních osobností jsou v uniklé databázi například členové bitské královské rodiny či britský premiér Boris Johnson.

Jana Černochová figurující rovněž na seznamu predikuje, že čínské zpravodajské služby po nedávné návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu budou nyní své aktivity v České republice stupňovat. „Je to pravděpodobné. Slova čínského ministra zahraničí Wanga I o zaplacení vysoké ceny za oficiální návštěvu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu mluví asi za vše,“ upozorňuje členka Správní rady Univerzity Karlovy.

ZPRAVODAJSKÉ SLUŽBY PO VYSTRČILOVĚ MISI ZVÝŠÍ AKTIVITU

Paní poslankyně Černochová, překvapilo vás jako předsedkyni poslaneckého výboru pro obranu, že jste byla čínskou firmou Zhenhua Data Technology monitorována a ocitla jste se tak na seznamu monitorovaných? Kdy a od koho jste se dozvěděla, že o vás asijská společnost stejně jako na dalších sedm set prominentních Čechů shromažďovala data?

Znepokojující informace jsem se dozvěděla z médií v úterý 15. září, kdy došlo k úniku informací zmíněné čínské společnosti. Ano, překvapilo mě to. Je evidentní, že zpravodajská činnost Číny ve světě je velmi aktivní a čínský režim k ní nevyužívá pouze standardní zpravodajské služby, ale i čínské firmy, a to nejen z oblasti moderních technologií. Čína se tak snaží získat maximum informací, které by mohla v budoucnu použít pro prosazování svých zájmů a posilování vlivu. Čím si vysvětlujete, že jste Číňany zaujala? Může to být tím, že se proti komunistickému režimu ostře vymezujete?

Je to jedna z možností, ale velmi pravděpodobně v tom hraje roli fakt, že jsem předsedkyní výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a v oblasti obrany i bezpečnosti dlouhodobě není mé jméno úplně neznámé. Stejně jako můj kritický postoj k činnosti Číny a jejich zpravodajských služeb na našem území. Jste v kontaktu s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, podle něhož je monitorování osobností dalším důkazem toho, že se čínské zpravodajské služby snaží získat informace jakoukoliv formou?

Jako poslanci provádíme, v mezích zákona, pravidelnou kontrolu činnosti všech našich zpravodajských služeb. S panem ředitelem Koudelkou jsem proto v přirozeném pracovním kontaktu při příslušných jednáních na parlamentní půdě. 

Kdo jiný kromě Bezpečnostní informační služby vás ještě varoval, že jste Čínou sledována?

Varování skutečně nepřicházelo jen ze strany BIS, ale v minulosti vydal v podobném vyznění zprávu i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V ní poukazoval na fakt, že čínské společnosti jsou s komunistickým režimem, který v Číně panuje, úzce propojeny a mají povinnost poskytovat mu informace získané v rámci své obchodní činnosti. Pro nás je to jednoznačně signál, mít se na pozoru, být obezřetní a nepouštět čínské firmy do prvků kritické infrastruktury, jelikož jsou poplatné tamnímu režimu a jeho zájmům. Nesmíme proto hledět při budoucím výběru zhotovitelů nejen na cenu, ale i vážit bezpečnostně strategickou rovinu. Naše bezpečnost něco stojí a nesmí se omezit jen na ušetřené finance.

Myslíte si, že čínské zpravodajské služby po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu budou nyní své aktivity v České republice stupňovat?

Je to pravděpodobné. Slova čínského ministra zahraničí Wanga I o „zaplacení vysoké ceny“ za oficiální návštěvu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu mluví asi za vše.

Související

David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.
Juraj Smatana (použito se svolením J. Smatany) Rozhovor

Slovensko čekají krušné časy. Fico a nový prezident chtějí úplné ovládnutí státu a médií, říká Smatana

Kam kráčí Slovensko s nově zvoleným prezidentem Peterem Pellegrinim? Jak ovlivní volba zahraničně-politické směřování země a jaké ponaučení si ze slovenských prezidentských voleb můžeme vzít u nás? Nejen na se EuroZprávy.cz zeptaly Juraje Smatany, bývalého slovenského politika, dlouhodobého občanského aktivisty a zástupce liberálně-demokratického, prozápadního směřování Slovenska. 

Více souvisejících

rozhovor Jana Černochová Čína ODS Kybernetická bezpečnost BIS Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 19 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy