Jindrák zodpovídá za vztahy s Ruskem. Do Česka by podle něj mohl přijet Putin

V pondělí se vládní kabinet usnesl na jmenování ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka zmocněncem pro konzultace s Ruskem. Jeho povinností bude jednat s Moskvou o nových vztazích, které jsou momentálně mezi oběma státy na bodu mrazu.

"Měl bych být spojujícím článkem pro jednání s Ruskem,“ nechal se slyšet dlouhodobý diplomat v rozhovoru pro ČT24. Na vzniku jeho funkce se domluvili prezident, premiér a šéfové resortu zahraničí a vnitra. Jindrák vidí hlavní problém v tom, že jediným ústavním činitelem, který měl možnost se setkat s ruským prezidentem Vladimír Putinem, je jeho český protějšek Miloš Zeman.

"Máme zájem mít vztahy na nejvyšší úrovni, ale nedokážu teď říct, jestli by jel prezident Zeman do Ruska nebo prezident Putin k nám,“ řekl zmocněnec. Tématem, na němž by Praha s Kremlem mohly najít shodu, je podle něj například otázka registrace nemovitostí na území druhého státu, jelikož tato agenda spadá v Rusku do kompetencí hlavy státu.

Rusové odmítají jednat s Čechy jako rovný s rovným

Česko-ruské vztahy zažily v posledních letech výrazné zhoršení. Resort zahraničí se proto rozhodl v květnu navrhnout Moskvě konzultace k jejich vyřešení, a to v souladu se Smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Jednání se ale neuskutečnila, přičemž Češi namítají, že s nimi Rusové odmítají jednat jako rovný s rovným.

"Nemyslím si, že by mělo docházet k ponižování České republiky nebo zpochybňování historických témat, jako je rok 1968 a podíl bývalého Sovětského svazu (na invazi do Československa – pozn. red.). Když nebude prostor si porozumět, tak ty rozhovory skončí,“ posteskl si Jindrák, který zamýšlí udělat analýzu česko-ruských vztahů, které v současné době v podstatě ani neexistují.

Kauze se sochou maršála Koněva

Problém může spočívat v odstranění sochy maršála Koněva, k němuž se uchýlili zastupitelé Prahy 6, a k němuž začátkem duna skutečně došlo navzdory nelibosti ruské strany. Vládní zmocněnec se proto nechal slyšet, že přesně to je důvodem, proč se česká diplomacie rozhodla zahájit dialog s Moskvou.

"To, co se stalo, je nepřijatelné. Čeští diplomaté budou muset při nadcházejících jednáních velice vážně vysvětlovat a vysvětlit, jak se chystají situaci napravit,“ vyjádřil se ke kauze s Koněvem šéf ruského resortu zahraničí Sergej Lavrov.

Pro Rusy je porážka Nacistického Německa ve 2. světové válce, jakož i osvobození Evropy, velkým celospolečenským tématem. "My nevíme, co by ruská strana chtěla slyšet v souvislosti s pomníkem maršála Koněva. To by mělo být předmětem dalších jednání,“ konstatoval Jindrák.

"Mobil na ministra zahraničí Sergeje Lavrova nemám. Věřím ale, že je to o osobní komunikaci, když se s někým potkám, porozumíme si, tak si vyměníme čísla mobilů. Tady ale nebyla možnost ani si porozumět, když jsme se nepotkali,“ bilancoval česko-ruské vztahy a podotkl, že ve hře je i spolupráce mezi tajnými službami obou států.

Související

Rudolf Jindrák

Jindrák se oficiálně ujal funkce českého velvyslance na Slovensku

Funkce velvyslance České republiky na Slovensku se dnes oficiálně ujal Rudolf Jindrák. Před polednem předal prezidentce Zuzaně Čaputové pověřovací listiny. Nástupní audience nového velvyslance se konala v sídle hlavy slovenského státu. Součástí byl slavnostní ceremoniál na nádvoří prezidentského paláce, kde vojáci prezidentské čestné stráže zahráli českou hymnu.
Rudolf Jindrák

Zeman se nezaměřoval jen na Rusko a Čínu, popřel Jindrák

Není pravdou, že se prezident Miloš Zeman ve svém zahraničně-politickém působení zaměřoval jen na ruskou a čínskou agendu. Zaměřoval se též na bezpečnostní záležitosti, spolupráci s Izraelem, ekonomickou diplomacii nebo vztahy se sousedními státy, které jsou vynikající. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie a budoucí velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Zemanovi bude s koordinováním zahraničně-politických aktivit pomáhat do konce prezidentova mandátu.

Více souvisejících

Rudolf Jindrák Rusko maršál Koněv Osvobození Sergej Lavrov Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy