MPSV vyplatilo poradcům a advokátům 4,67 milionu korun, v týmu už není Škromach

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyplatilo v prvním pololetí letošního roku externím poradcům, poradenským a právním firmám odměny ve výši 4,67 milionu korun. Vyplývá to ze seznamu, který ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Oproti předchozímu pololetí se částka zvýšila zhruba o půl milionu korun, v minulosti ale přesáhla i 100 milionů korun.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) výrazně snížila počet poradců a poradkyň - ve druhém pololetí minulého roku jich měla 13, v první polovině letoška čtyři.

Zůstali mezi nimi ekonom odborové konfederace Martin Fassmann, ekonomka Ilona Švihlíková nebo bývalý televizní zahraniční zpravodaj Martin Jazairi. Společně se třemi externími poradci tiskového odboru si rozdělili 636.150 korun. V týmu externích poradců už není například bývalý ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) nebo bývalá europoslankyně ČSSD Zuzana Brzobohatá.

Rozšířil se naopak počet poradenských společností ze dvou na osm. Nejvyšší odměnu - 143.990 korun - obdržela společnost Devmasters za poradenství k informačním systémům.

Čtyři pětiny prostředků, 3,8 milionu korun resort vynaložil za právní služby, například za pomoc při zadávacích řízeních u veřejných zakázek či za zastupování u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebo soudů. Nejvíc peněz obdržela advokátní kancelář Rowan Legal - za své služby samostatně dostala 1,26 milionu korun a o stejnou částku se navíc dále podělila s dalšími dvěma kancelářemi.

Ministerstvo práce má s řadou právních společností, které se sdružily do dvou uskupení, čtyřleté rámcové smlouvy. Vedle Rowan Legal spolupracuje třeba s kanceláří MT Legal, letos v prvním pololetí jí resort zaplatil zhruba 470.000 korun. Jedna ze čtyřletých právních rámcových smluv je na 20 milionů korun bez DPH, druhá na 15 milionů.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Ministerstvo práce a soc. věcí Zdeněk Škromach

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 21 minutami

před 30 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy