Muslimové jsou ještě větší nepřátelé? Klaus ml. prozradil, co bude následovat

Páteční raketový útok, při němž zemřel velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání, bude mít dohru i v Evropě. Obává se toho předseda Trikolóry Václav Klaus mladší.

Klaus mladší přiznal, že je sice odpůrcem íránského teokratického režimu, americký útok na Solejmáního je ale podle jeho názoru omyl, který nic nevyřeší a přinese světu spoustu potíží.

Domnívá se přitom, že nešlo o osobní aktivitu prezidenta Donalda Trumpa, ale "neokonů ve vojenských strukturách Washingtonu (což je snad ještě horší)," uvedl.

Připomněl, že k útoku došlo v Iráku, který se sousedním Íránem udržuje korektní vztahy. Íránský generál dokonce přicestoval civilní linkou a byl zabit na civilním letišti.

"Takový krok lze číst pouze tak, že legitimním bojištěm se nyní stává celý svět a obětí se může stát například diplomat konkurenčního státu během knižního festivalu na druhém konci světa," napsal na sociální síti s tím, že se svět stal nebezpečnějším a standardní bezpečností zvyklosti a záruky padají.

Vadí mu také, že útok proběhl na území Iráku za zády jeho představitelů. To podle něj vyvolá prudké odcizení iráckého vedení i veřejnosti od USA a Západu.

Ostatně irácký parlament už odhlasoval stanovisko, že zemi mají opustit všichni zahraniční vojáci, včetně asi pěti tisíc vojáků USA, kteří v zemi aktuálně pobývají.

Útok podle Klause ml. povede také k posílení vnitropolitické pozice současného íránského režimu a k rozplynutí nadějí, že domácí opozice zemi posune k prozápadním postojům.

"Útok zcela maří dosavadní snahu západních spojenců získat na svou stranu šíitské menšiny v islámských zemích. Západ tak získává v mnoha muslimských zemích další nesmiřitelné nepřátele," dodal.

Související

Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Irák Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy