MZV: Česko chtělo problémy řešit, z Ruska nevidí odezvu

Česko chtělo problémy ve vztazích s Ruskem řešit konzultacemi, ale nevidí na druhé straně odezvu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes označil nynější rusko-české vztahy za zkalené, kontakty s českým vedením se podle něj nyní neplánují.

"Že naše vztahy s Ruskem nevzkvétají, není žádné tajemství. Problémy jsme chtěli řešit vzájemnými konzultacemi, na ruské straně však zatím nevidíme vůli k jejich zahájení," uvedla Štíchová. Česko na počátku května navrhlo Moskvě konzultace k vyřešení vzájemných sporů na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Strany se ale od té doby nedohodly na formátu jednání a vzájemně se obviňovaly z jejich blokování.

Peskov dnes mluvil o špatných vztazích v souvislosti s údajnou špionážní aférou kolem poradce šéfa vesmírné agentury Roskosmos a bývalého novináře Ivana Safronova, kterého podle obhájců ruská kontrarozvědka (FSB) podezírá z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov obvinění odmítl a někteří odpůrci ruského režimu uspořádali na jeho podporu demonstrace. Naznačovali, že skutečným důvodem jeho zadržení byla Safronovova novinářská činnost.

Česko-ruské vztahy pošramotila v posledních letech řada sporů. Bezpečnostní informační služba (BIS) i Vojenské zpravodajství pravidelně varují před ruskou zpravodajskou činností v ČR. Česko letos také vyhostilo dva ruské diplomaty, kteří podle tajných služeb řešili vzájemné spory smyšleným obviněním o hrozbě jedem ricin vůči českým komunálním politikům. Země se přou i o interpretaci řady historických událostí, mimo jiné invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 nebo role takzvaných vlasovců při osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Česká republika Rusko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Většina zbraní z amerického balíčku pro Ukrajinu je již v Německu a Polsku ve skladech

Většina zbraní, které se Spojené státy americké chystají dodat Kyjevu v rámci nového balíčku podpory, se nachází ve skladech v Německu a Polsku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy