MZV chce provést IT zakázky za 96 milionů, najme experty na kyberbezpečnost

Ministerstvo zahraničí chce do roku 2024 nakoupit specializované služby v informačních technologiích a kybernetické bezpečnosti za 96 milionů korun. Uvádí to materiál, který dostane v pondělí pro informaci vláda. Podle lednového rozhodnutí kabinetu musejí ministři informovat své kolegy o každé chystané zakázce na informační technologie, jejíž cena přesahuje šest milionů korun.

Ministerstvo zahraničí hodlá vytvořit nákupní systém, v rámci kterého bude na čtyři roky vyčleněno 96 milionů korun na pořízení potřebných služeb. Každá zakázka bude vypsána samostatně, jejich celková hodnota nepřekročí nyní schválenou částku. Peníze budou čerpány z rozpočtu ministerstva, Černínský palác nepožaduje dodatečné rozpočtové zdroje.

Diplomacie bude prostřednictvím systému najímat na jednotlivé zakázky například analytiky na kybernetickou bezpečnost nebo architekty informačních systémů. Ministerstvo upozornilo, že vytvoření systému nebude znamenat přijímání nových zaměstnanců.

Všechna ministerstva musejí kabinetu předkládat záměry na zakázky v informačních technologiích. Na pondělním jednání vlády se podobných materiálů sejde víc, předkládají je například také ministerstvo obrany, ministerstvo vnitra nebo ministerstvo pro místní rozvoj. Kabinet tuto povinnost zavedl v lednu v reakci na kritizovanou zakázku na elektronické dálniční známky, kvůli níž skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Kybernetická bezpečnost veřejné zakázky Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy