MZV pošle rozvojovým zemím 200 milionů korun, jsou na boj s koronavirem

Ministerstvo zahraničí uvolní ze svého rozpočtu až 200 milionů korun na pomoc rozvojovým zemím, které zasáhla pandemie koronaviru. Peníze poslouží na projekty pro zlepšení zdraví i odolnosti obyvatelstva v prioritních zemích české rozvojové spolupráce a v Africe, uvedla dnes diplomacie v tiskové zprávě. Při pomoci ministerstvo počítá s významným zapojením českých firem.

Peníze jsou určeny na poskytování zdravotní péče, podporu hygieny a výživy, včetně posilování odolnosti obyvatelstva i zdravotnických systémů. Ministerstvo zahraničí je chce využít v šesti zemích, které Česko řadí mezi priority své rozvojové spolupráce, tedy v Bosně, Moldavsku, Gruzii, Kambodži, Etiopii a v Zambii. Kromě toho podpoří Česko projekty v Africe v souladu se společnými aktivitami Evropské unie.

"Specifická pozornost bude věnována širší oblasti Sahelu a Afrického rohu, které mají strategický význam pro bezpečnost ČR a EU," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

#TZMZV: Vláda ČR schválila návrh ministra @TPetricek na uvolnění částky až 200 milionů Kč z rozpočtu @mzvcr. Peníze budou použity v rámci úsilí ČR ?? pomoci postiženým zemím čelit dopadům pandemie #COVID19, a to v souladu s aktivitami #EU. ?? → https://t.co/7vQlwJbqFS

— MZV ČR (@mzvcr) May 12, 2020

Pomoc bude mít formu dotací či vázaných peněžních darů s dodávkou materiálu z Česka. Podle ministerstva zahraničí by to mělo pomoci českým firmám v době ekonomického oslabení způsobeného pandemií. České podniky by díky tomu mohly získat přístup na zahraniční trhy nebo na nich posílit svou pozici.

Ministerstvo zahraničí upozornilo na to, že v mnoha rozvojových zemích pandemie koronaviru způsobila hospodářský propad, což dál posílilo tamní sociální napětí. Z řady těchto zemí, zejména v Africe, přitom kvůli špatné ekonomické a sociální situaci odcházejí migranti, kteří směřují do Evropy.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Tomáš Petříček Česká republika humanitární pomoc Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy