MZV spouští novou kampaň, má posílit zájem o práci v institucích EU

Ministerstvo zahraničí spouští kampaň k posílení zájmu Čechů o práci v institucích Evropské unie. Česko je v nich nyní nedostatečně zastoupené, vzhledem k počtu obyvatel by mělo v EU působit asi dvakrát víc českých zaměstnanců, než tomu je nyní, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Kampaň bude zaměřena především na absolventy vysokých škol.

Vzhledem k počtu obyvatel by měli Češi tvořit zhruba 2,1 procenta unijních zaměstnanců, české přihlášky na pracovní místa v unii ale tvoří jen zhruba jedno procento ze všech volných míst. Ještě nižší je české zastoupení ve vrcholových pozicích, žádný z Čechů nepůsobí jako šéf některého z generálních ředitelství v Evropské komisi.

Celkově podle ministerstva zahraničí pracuje v unijních institucích kolem tisíce Čechů, z toho 550 v Evropské komisi, 190 v Evropském parlamentu, 90 v Generálním sekretariátu Evropské rady. Padesát Čechů pracuje v Evropské službě vnější akce, dva na pozici evropských velvyslanců na Islandu a v Kosovu. Další Češi působí ve Výboru regionů, v Evropském účetním dvoru nebo v Hospodářské a sociální radě.

Ministerstvo zahraničí považuje posílení českého zastoupení v evropských institucích za svou prioritu i s ohledem na nadcházející české předsednictví v EU ve druhé polovině roku 2022. Organizuje proto bezplatná školení pro přijímací řízení do evropských institucí a propaguje možnosti uplatnění v EU na vysokých školách.

"V Česku je bohužel rozšířen názor, že EU a Brusel jsou pouze pro právníky, nebo absolventy humanitních studií. Opak je pravdou," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), podle kterého se v institucích uplatní rozmanité profese od informatiků přes farmaceuty po odborníky na životní prostředí.

Kampaň, která má přilákat absolventy k práci v evropských institucích, připravilo ministerstvo zahraničí společně se zastoupením Evropské komise v Česku a s Úřadem vlády. Akce je součástí vládní strategie, jejímž cílem je posílit české zastoupení v EU.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Tomáš Petříček EU (Evropská unie) zaměstnání

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy