MZV varuje Čechy před cestami do Iráku. Někteří politici schvalují úder USA

České ministerstvo zahraničí dlouhodobě varuje před cestami do Iráku. Situaci v zemi po americkém útoku na íránského generála Kásema Solejmáního úřad sleduje a bude informovat o případných dalších krocích, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

V zemi je podle ní přes databázi Drozd zaregistrováno pět Čechů, další čeští občané pracují na velvyslanectví v Bagdádu a na generálním konzulátu v Irbílu. V zemi je nasazeno i zhruba 40 českých vojáků, podle ministerstva obrany jsou v pořádku a plní své úkoly.

Spojené státy dnes prostřednictvím svého velvyslanectví v Bagdádu vyzvaly k okamžité evakuaci amerických občanů z Iráku. Pokyn přišel jen několik hodin po americkém raketovém útoku, při němž v Bagdádu zahynul Solejmání. Americké ministerstvo zahraničí také oznámilo, že kvůli úternímu útoku na velvyslanectví v irácké metropoli úřad přerušil konzulární služby.

"Dlouhodobě před cestami do Iráku varujeme. V zemi je nestabilní bezpečnostní situace, hrozí únosy a lidé tam mají jen omezený přístup k základní zdravotnické pomoci," řekla Štíchová. "Prioritou je pro nás, aby měli čeští občané k dispozici všechny potřebné informace, ať už prostřednictví systému Drozd nebo našich webových stránek. Klíčová je pro nás samozřejmě také bezpečnost velvyslanectví v Bagdádu a konzulátu v Irbílu. Situaci proto sledujeme a o dalších krocích budeme informovat," doplnila.

V souvislosti se zabitím Solejmáního vydalo ministerstvo varování i pro návštěvníky Íránu, kde se podle diplomacie očekávají masové demonstrace. "Varujeme cestovatele, aby se vyhýbali místům s velkou koncentrací lidí, nefotografovali ani nenatáčeli shromáždění a dbali všech opatření a doporučení místních bezpečnostních složek," uvedl úřad na webových stránkách. Ministerstvo také doporučilo, aby lidé necestovali do příhraničních a pobřežních regionů Íránu.

Štíchová rovněž uvedla, že v Iráku je podle systému Drozd, kam se dobrovolně mohou registrovat Češi při cestách do zahraničí, pět českých občanů. Další čtyři jsou zaregistrováni v Íránu. V okolních zemích, jako jsou Jordánsko, Izrael nebo Libanon, jich jsou stovky.

V Iráku jsou nasazeni na misi také čeští vojáci. "Všichni čeští vojáci působící v rámci mezinárodních sil v Iráku jsou v pořádku, jsme s nimi v kontaktu. Plní dále své úkoly, Situaci nepřetržitě monitorujeme, abychom případně mohli zareagovat. Jednotlivá tamní velitelství přijala standardní bezpečnostní opatření," uvedlo na twiteru ministerstvo obrany. Česká armáda vyslala do země výcvikovou jednotku chemického vojska, výcvikem svých iráckých kolegů se zabývá i Vojenská policie. Mandát pro vyslání vojáků skončí letos, podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) ho bude chtít vláda prodloužit.

Americká armáda v noci na dnešek zabila v Bagdádu íránského generála Solejmáního a několik dalších osob včetně vlivného velitele iráckých milicí. Útok vyvolal ostrou reakci v Teheránu i v Bagdádu, neschvalují ho i jiné země a Írán stejně jako jeho spojenecké milice hrozí odvetou.

Související

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Kásem Solejmání češi Irák Lubomír Zaorálek Jan Bartošek Jan Zahradil Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy