Na Babiše se opět snesla kritika kvůli absencím na interpelacích

Piráti i další opoziční poslanci dnes opět kritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli absencím na pravidelných debatách o písemných interpelacích. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek dokonce mluvil o možném svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které by plénum mělo ministerského předsedu vyzvat k tomu, aby na interpelace chodil. Babiš odpoledne zopakoval, že na písemné interpelace chodit nebude, označil je za nesmysl.

"V 90 procentech případů premiér nechodí na písemné interpelace a místo toho obdivuje Karlštejn," řekl Michálek. Babiš se z dopoledního jednání Sněmovny omluvil z pracovních důvodů, na Karlštejně se účastnil zahájení rozsáhlé opravy hradu za více než 150 milionů korun.

Premiér se před interpelacemi schoval na Karlštejně, ačkoli jde o jeden z klíčových ústavních prostředků, jak má Poslanecká sněmovna kontrolovat činnost vlády. @AndrejBabis, prosíme, přestaňte si dělat hezké fotečky a radši dělejte svou práci. pic.twitter.com/VgJabV4NFd

— Piráti (@PiratskaStrana) March 5, 2020

Na odpoledních ústních interpelacích už Babiš ve Sněmovně byl. "Vy z toho tady děláte show," vzkázal Pirátům.

To, že na písemné interpelace chodit nebude, vyhlásil ve Sněmovně už zhruba před měsícem. Piráty tehdy nařkl z exhibování. Pirátští poslanci totiž nedávno podali na premiéra dvě desítky shodných písemných interpelací. Tázali se, zda na jejich projednávání do Sněmovny ještě někdy přijde. Babiš jim písemně odpověděl, že se letos určitě uvidí. "Asi nejsem sám, kdo si v těchto odpovědích všiml jistého nepřekonatelného logického rozporu," prohlásil dnes Michálek.

Babiš při odpoledních ústních interpelacích, které ho, jak uvedl, baví, připomněl i Michálkův písemný dotaz na to, jaký má program. "Já chodím do práce od rána do večera, to ještě spíte všichni," prohlásil. Premiér vzkázal poslancům, že pokud s ním chtějí nějaký věcný problém řešit, mají za ním přijít.

"Místo abyste debatovali věcně, zatěžujete Sněmovnu politickými prohlášeními," reagoval dopoledne na Michálkovo vystoupení poslanec ANO Jaroslav Kytýr. Uvedl ale také, že účel interpelací nezpochybňuje a Babiše nehájí.

Rovněž poslanec KSČM Jiří Valenta uvedl, že mu vadí to, že premiér na písemné interpelace nechodí. Ke kritikům docházky premiéra i dalších členů vlády se přidal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a Václav Votava z koaliční ČSSD. Podle Jurečky není normální říkat, že interpelace jsou žvanírna. Votava soudí, že premiér by měl odpovídat i v případě, že se mu interpelace nelíbí nebo ho popuzuje.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Jakub Michálek (Pirátská strana) Poslanecká sněmovna Marian Jurečka (KDU-ČSL) Česká pirátská strana Jiří Valenta (KSČM) Vláda ČR Hrad Karlštějn

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy