Na pohřeb královny Alžběty II. odletí premiér Fiala s manželkou Janou

Pondělního státního pohřbu britské královny Alžběty II. a předcházející recepce pořádané králem Karlem III. se zúčastní v Londýně za Českou republiku premiér Petr Fiala (ODS) s chotí Janou. Potvrdil to dnes úřad vlády. Pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství v pondělí před polednem, recepce v neděli večer v Buckinghamském paláci.

Londýn očekává stovky státníků. Fiala tam odletí vládním speciálem, řekl ČTK mluvčí vlády Václav Smolka, který bude dvojici doprovázet.

Účast na Alžbětině pohřbu přislíbili americký prezident Joe Biden i francouzská hlava státu Emmanuel Macron, přicestuje na 500 hlav států a vlád a zástupců mnoha monarchií z celého světa. Pozvánky na pohřeb nedostali představitelé Ruska, Běloruska, Barmy, Sýrie, Venezuely a Afghánistánu. Írán, Nikaragua a Severní Korea dostaly na pohřeb pozvánku jen na úrovni velvyslanců.

Podle serveru Politico budou mít zahraniční státníci možnost poklonit se rakvi s královnou v budově parlamentu, kam ve středu z Buckinghamského paláce dorazila rakev s ostatky Alžběty II. v čele smutečního průvodu. Po pohřbu bude státníky hostit ministr zahraničí James Cleverly.

Alžběta II., která stála v čele britské monarchie 70 let a byla současně nejvyšší představitelkou anglikánské církve, zemřela na zámku Balmoral ve Skotsku ve věku 96 let. Po její smrti se do čela monarchie a britského Společenství postavil její nejstarší syn princ Charles, který se stal králem Karlem III.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy