Na předávání státních vyznamenání bude 600 hostů

Na ceremoniálu předávání státních vyznamenání bude v pondělí ve Vladislavském sále Pražského hradu přítomno asi 600 hostů. Oproti minulosti bude zvětšeno pódium, na kterém bude dvojnásobné množství oceněných. Uzpůsobeno bude také tomu, aby se na něm mohl prezident Miloš Zeman pohybovat na vozíku. ČTK to řekl ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

V pondělí se ve Vladislavském sále uskuteční několikrát odložené předávání státních vyznamenání za roky 2020 a 2021. Jeho konání v původních termínech znemožnila pandemie koronaviru i léčba prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici, kvůli boji s onemocněním covid-19 nevyšel ani náhradní termín stanovený na letošní 1. leden.

Zeman nakonec určil datum slavnostního večera na 7. březen, kdy uplyne 172 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. "Mimo tradičního položení věnce ke hrobu Masaryka v Lánech a květin k soše na Hradčanském náměstí si prezidenta osvoboditele připomeneme i večer během ceremoniálu předání státních vyznamenání - Masarykovu oblíbenou píseň 'Ach synku, synku' na housle zahraje Jakub Třasák," uvedl Kruliš.

Podobu slavnostního dne ovlivní i situace na Ukrajině. "Prezident republiky rozhodl o vyjádření solidarity s Ukrajinou, tradiční recepce po předání vyznamenání byla zrušena," poznamenal Kruliš. V poledne v pondělí bude na prvním hradním nádvoří vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká státní hymna. "Všichni hosté ve Vladislavském sále budou také zdvořile požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu," dodal hradní protokolář.

Téma konfliktu na Ukrajině se podle něj nepřímo prolíná v hrdinství některých z oceněných osobností. "Ve své době prokázaly nesmírnou odvahu a nezlomnost. Řád bílého lva první třídy tak in memoriam obdrží například Alfred Duff Cooper, britský politik a ostrý kritik appeasementu, který na důkaz nesouhlasu s podpisem mnichovské dohody v roce 1938 složil funkci," podotkl. Vyznamenání z rukou Zemana přijede z Londýna osobně převzít jeho vnuk, řekl Kruliš. "V životních příbězích mnoha oceněných najdeme paralelu se současnými dějinami, jsou to příklady obrovské charakterové nezdolnosti," dodal.

Ve Vladislavském sále bude podle Kruliše přítomno asi 600 hostů, pozváni byli příbuzní oceněných, ústavní činitelé a další představitelé veřejného života. Kvůli platným proticovidovým opatřením budou muset mít nasazeny respirátory.

Historický Vladislavský sál bude tradičně slavnostně vyzdoben, přítomny budou historické prapory. Kruliš ocenil, že vyznamenané osobnosti budou mít možnost přijmout řády a medaile z rukou prezidenta v důstojné formě. "Dřívější návrhy některých politiků, aby vyznamenání byla třeba poslána poštou, jsem nikdy nepovažoval za důstojné řešení," poznamenal.

Související

Více souvisejících

státní vyznamenání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy