Na tiskové konferenci komunistů se objevila podobizna Milady Horákové

Během dnešní tiskové konference poslanců KSČM v atriu Poslanecké sněmovny se na řečnickém pultu objevila promítaná podobizna političky Milady Horákové, která byla před 70 lety popravena po procesu vykonstruovaném komunistickým režimem.

Na případ upozornila na twitteru redaktorka České televize. Akci zorganizovali tři studenti, které přivedl do sídla Parlamentu jako své hosty šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Mluvčí komunistů Helena Grofová ČTK sdělila, že událost považuje za trapnou snahu znehodnotit tiskovou konferenci KSČM.

"Aktéři nerespektují fakt, že na půdě Parlamentu mají všechny parlamentní strany stejná práva," uvedla mluvčí komunistů. "Můj nápad to nebyl. Když jsem byl ale požádán, zda bych pánům neumožnil vstup jako mým hostům, nedokázal jsem odolat," vyjádřil se na twitteru Kalousek.

Milada Horáková byla popravena po vykonstruovaném procesu 27. června 1950 v areálu pankrácké věznice. Právničku, národněsocialistickou poslankyni a bojovnici za práva žen nechali vládnoucí komunisté oběsit kvůli údajné špionáži a velezradě. Stala se jedinou ženou popravenou v 50. letech po odsouzení v politickém procesu.

Někteří opoziční politici i osobnosti opakovaně kritizují vliv komunistické strany na současnou českou politiku. Nynější menšinová vláda ANO a ČSSD je u moci jen díky toleranci KSČM. Vadí jim také to, že někteří komunisté stále bagatelizují justiční vraždu Horákové a dalších politických odpůrců totalitního režimu. Zřejmě největší pozornost vyvolalo vyjádření tehdejší komunistické poslankyně Marty Semelové, která před několika lety při televizním vystoupení zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném procesu bylo vynucené.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Poslanecká sněmovna Milada Horáková Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 31 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy