Na vině bylo papírování. Petříček a Zeman řešili Tomanův incident v Rusku

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po dnešním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl novinářům ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle Petříčka nestál za problémy delegace v Rusku politický záměr, ale papírování. Zároveň ale poznamenal, že kdyby byla vůle, pak by podle něj mohla cesta pokračovat.

"Shodujeme se na tom, že to byla skutečně technická záležitost. A my budeme s ruskou stranou jednat o tom, aby se do budoucna takováto situace nestala, protože samozřejmě podnikatelé, kteří se účastnili, tak nemohli pokračovat ve svých jednáních se svými protějšky v Kazani," řekl Petříček.

Ruské ministertsvo zahraničí dnes oficiálně uvedlo, že za předčasné ukončení zahraniční návštěvy ministra Tomana v Rusku může administrativní chyba české strany. Toman s podnikatelskou delegací zkrátil tento týden svůj pětidenní pobyt v Rusku poté, co mu ruské úřady ve středu neumožnily přelet z Moskvy do Kazaně.

Podle Rusů problémy s přesunem do metropole Tatarstánu vznikly "výhradně v důsledku nedodržení celních předpisů Eurasijské ekonomické unie českou stranou". Takového pochybení se čeští partneři nedopustili poprvé, uvedlo ruské ministerstvo.

Návštěva podnikatelské mise pod Tomanovým vedením začala v Rusku v pondělí a měla trvat do pátku. Ve středu se ministr s podnikateli chystal odletět z Moskvy do Kazaně na jednání s představiteli Tatarstánu, tato část cesty se ale neuskutečnila. Češi se pak do Prahy vrátili předčasně ve čtvrtek.

Petříček ve čtvrtek uvedl, že zákaz vnitrostátního letu byl zřejmě nedorozuměním, které mohla způsobit nová administrativní procedura na ruské straně. Podle prezidenta Miloše Zemana je možné, že šlo o odvetnou akci. "Jedna z hypotéz je, že Rusové takto reagují na zprávu BIS, podle které v České republice řádí ruští špioni," řekl prezident v televizi Barrandov.

Premiér Andrej Babiš v pátek řekl, že čeká na oficiální závěry ministerstva zahraničních věcí. K věci se podle svých slov bude moci vyjádřit až se vyjasní, zda "incident v Rusku byl administrativní problém na české straně, nebo je to nějaká nepřátelská akce ze strany Ruska".

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Miroslav Toman ministerstvo zahraničí Rusko Miloš Zeman diplomacie Česká republika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy