Načasování rozhodnutí ÚS je extrémně špatné, míní Vondráček

Načasování rozhodnutí Ústavního soudu považuje předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) za extrémně špatné. Podle něj soud dostal svým nálezem zákonodárce pod obrovský tlak a v podstatě způsobil potenciální politickou krizi v Česku. Vondráček to řekl České televizi.

Ústavní soud (ÚS) zrušil osm měsíců před sněmovními volbami část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Nález dopadá už na říjnové volby, podle soudu ale politici mají na změnu zákona čas.

Podle Vondráčka právní úprava nebyla v rozporu v takové míře, aby musela být zrušena. Rozhodnutí ÚS ale respektuje. "Ústavní soud nás tím svým nálezem dostal pod obrovský tlak, v podstatě způsobil potenciální politickou krizi v ČR," řekl Vondráček ČT. Jde podle něj o závažné rozhodnutí, které mělo přijít rozhodně dřív. "Považuju to za liknavost, která ohrožuje stabilitu ČR a právní řád," řekl.

Vondráček by preferoval, aby se zákon přijímal ve všech třech čteních. "Jsme schopni zkrátit lhůty, můžeme třeba i svolat mimořádné schůze, ale věc, kterou schvalují obě komory, by snad měla být projednána řádně, samostatně, ve třech čteních," řekl. Postup bude koordinovat s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). "Už jsme si telefonovali," dodal.

ÚS rozhodoval na základě podnětu 21 senátorů z různých klubů, jemuž vyhověl jen zčásti. Zrušil klauzuli, jež pro koalice stran a hnutí stanovila pro vstup do Sněmovny sčítání pětiprocentních klauzulí podle počtu subjektů a několik klíčových prvků v systému voleb, včetně rozdělování mandátů v jednom skrutiniu za použití d ́Hondtovy metody. Systém podle soudu znevýhodňoval menší strany. Hlasy voličů různých stran a v různých krajích ve výsledku neměly stejnou váhu. Koalicím stran taky nově stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů voličů.

Vondráček České televizi rovněž řekl, že zrušení části zákona možná může poškozovat i strany, které vytvořily koalice. V koalici budou kandidovat Piráti a hnutí STAN a také ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Dodal ale, že změna poškozuje všechny strany, protože mění pravidla hry poté, co už byly vyhlášeny volby.

Kritiku sklidil ÚS i od některých politologů či ústavních právníků. Vytýkají, že rozhodnutí mělo přijít dřív. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) svolal jednání s ostatními politickými stranami, mohla by být už příští týden.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Ústavní soud ČR Volby

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy