Nacionalista Dugin podal v Česku trestní oznámení na ministryni obrany Černochovou

Ruský nacionalista Alexandr Dugin podal v Česku trestní oznámení na ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Dugin ministryni obviňuje z podpory a propagace terorismu kvůli výrokům Černochové o smrti své dcery Darji Duginové při srpnovém atentátu.

Upozornil na to dnes server Aktuálně.cz. Oznámení podal Dugin prostřednictvím advokáta, bývalého senátora ČSSD Jiřího Vyvadila, který to oznámil ve své facebookové skupině Přátelé Ruska v ČR. Černochová uvedla na twitteru, že ji trestní oznámení nechává klidnou a označila ho za "nesmyslné".

Duginová, která spolu se svým otcem podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, zemřela letos 20. srpna po výbuchu auta, v němž jela. Podle ruských úřadů pod vozem explodovalo výbušné zařízení a ruská tajná služba FSB z atentátu obvinila ukrajinské zpravodajské služby. Černochová tehdy na twitteru uvedla, že jí není líto dcery ani truchlícího otce, ale naopak tisíců lidí "zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie".

Podle Dugina svými výroky schvalovala česká ministryně teroristický čin, a spáchala tak zločin, za který hrozí až 12 let vězení. "Česká republika je vázána četnými úmluvami o potírání terorismu, do jehož rámce jako jedna z nejobvyklejších forem nepochybně spadá vražda způsobená výbuchem auta, a je zřejmé, že podezřelá se plně ztotožňuje s motivy jeho pachatelů a podporuje je," píše Dugin v trestním oznámení.

"Trestní oznámení, byť nesmyslné, může podat každý. Vyvadil konečně dostal notičky z Kremlu, takže teď musí soudruhům dokázat, že jeho srdce bije stále věrně a oddaně pro (ruského prezidenta Vladimira) Putina," uvedla Černochová na twitteru. "Trestní oznámení mě tedy nechává zcela v klidu. Vlastizrádnost některých zaprodanců už méně," doplnila.

Advokát Vyvadil v minulosti působil jako předseda Československé strany socialistické, byl poslancem a senátorem. Byl i poradcem někdejšího sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka nebo soudcem Nejvyššího správního soudu. Je zakladatelem a správcem facebookové skupiny Přátelé Ruska v ČR, prostřednictvím které různí lidé šíří na sociální síti prokremelskou propagandu a dezinformace o válce na Ukrajině.

Ultrakonzervativní filozof, politolog a zastánce ideologie velkého Ruska Dugin je některými zdroji považován za Putinova mentora. Dugin nemá žádnou oficiální vládní funkci, ale přezdívá se mu "Putinův mozek" nebo "Putinův Rasputin". Podle BBC je považován za hlavního architekta ultranacionalistické ideologie, kterou vyznává mnoho lidí v Kremlu. Duginova dcera Darja byla pravou rukou svého otce. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu a podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily z šíření dezinformací a zařadily ji na sankční seznam.

Související

Jana Černochová

Černochové stíhání za výroky po smrti Duginovy dcery nehrozí

Státní zástupce odložil případ výroků ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o smrti dcery ruského nacionalisty Alexandra Dugina při srpnovém atentátu. Podle žalobce nebyly výroky trestné, uvedla dnes Česká televize. Dugin podal trestní oznámení za vyjádření Černochové, že jí není líto dcery ani truchlícího otce, ale naopak tisíců lidí "zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie".

Více souvisejících

Darja Duginová Jana Černochová Alexandr Dugin

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy