Nakažení lidé se budou sami trasovat, podle Babiše se projekt připravuje

Připravuje se projekt takzvaného sebetrasování, kdy by lidé pozitivní na onemocnění covid-19 sami na webu vyplnili formulář se svými kontakty z posledních dní. Před odletem do Vídně na jednání se svým rakouským a slovenským protějškem to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví posuzují možné změny systému trasování kontaktů nakažených koronavirem, prvotní návrh předloží do konce týdne.

"Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty a potom by to pro hygienu bylo lehčí," řekl Babiš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na odpolední videokonferenci s novináři uvedl, že pilotní verze by měla být naprogramována do konce příštího týdne. Termín uvedení do provozu ale zatím nesdělil. Projekt nazval spíše sebereportováním.

"Člověk dostane zprávu o tom, že je pozitivní esemeskou. V té zprávě bude i odkaz na určitý portál, kde se přihlásí a bude tam moci zadat veškeré své kontakty, na které si sám vzpomene, se kterými se setkal. Označí, že to je rodina, kolega z práce, napíše jejich telefonní čísla a hygiena bude mít usnadněnou práci, protože už bude pouze navolávat tyto kontakty. Teď aktuálně to je tak, že hygiena volá pozitivnímu člověku a získává od něj informace skrze daný hovor, což bezesporu prodlužuje proces," poznamenal ministr.

Kvůli náporu nových případů má problémy s trasováním pražská hygienická stanice, vedle armádních mediků jí začali na dálku pomáhat i zaměstnanci hygien dalších krajů. O změně systému trasování kontaktů nemocných s covidem-19 se mezi hygieniky podle ředitele krajské hygienické stanice v Liberci a bývalého hlavního hygienika Vladimíra Valenty diskutuje už delší dobu.

Babiš, který také předsedá nedávno ustavené Radě pro zdravotní rizika, v pondělí po jednání tohoto orgánu a následném zasedání kabinetu uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19. Dnes uvedl, že nikdy nebyla řeč o tom, že by se mělo přestat trasovat. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nabídl v případě nutnosti při trasování pomoc policejních vyšetřovatelů. ČTK řekl, že k dispozici by jich mohly být desítky. Babiš ale v úterý prohlásil, že tato možnost zatím není na stole.

Premiér také dnes uvedl, že vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla připraví porovnání jednotlivých krajů a analýzu, jaký mají jednotliví zaměstnanci hygienických stanic a vypomáhající vojáci výkon z hlediska trasování kontaktů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy