Nákupy ochranných pomůcek proti koronaviru byly dle NKÚ chaotické. Vláda se hájí

Chaos a nedostatečná spolupráce úřadů provázely podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19. Důsledkem pak byly značné rozdíly v ceně i kvalitě. Ministerstva zdravotnictví a vnitra uvádějí, že spolupracovala a že nákupy bylo potřeba hlavně provést rychle.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes zjištění kontrolorů bagatelizoval výrokem, že v NKÚ "objevili Ameriku". Situaci před příchodem pandemie podle něj podcenily všechny státy. Podle opozičních Pirátů by měla vláda za nákupy vyvodit zodpovědnost.

Epidemie covidu-19 v Česku začala loni v březnu. NKÚ prověřil nákupy pomůcek a materiálu ministerstvy zdravotnictví a vnitra od 1. ledna do 31. srpna 2020 za 8,5 miliardy korun. "Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání," sdělil prezident NKÚ Miloslav Kala. Podle úřadu měla ministerstva zdravotnictví a vnitra vlastní nákupní týmy, které nespolupracovaly. To vyústilo mimo jiné ve výrazné rozdíly v cenách materiálu. Například respirátory ministerstva nakupovala za ceny od několika desítek až po stovky korun za kus.

"Pokud přišla pandemie, kterou nikdo neočekával a všechny státy světa začaly nakupovat ochranné prostředky, tak logicky nikdo na to nemohl být připravený," uvedl k výsledkům kontroly premiér při dnešní návštěvě hořovické nemocnice. Podle Babiše nemělo ministerstvo zdravotnictví s nákupy pomůcek zkušenosti z dřívějška a na začátku epidemie se podle něj nakupovalo, co bylo k dispozici.

"Na českém i světovém trhu byl absolutní nedostatek ochranných pomůcek vyvolaný pandemií covidu-19," uvedla v reakci na prověrku mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Ministerstvo i bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvádějí, že za této situace se nepředvídatelně měnily ceny. "Na začátku se ceny často denně měnily o stovky procent," řekl České televizi Vojtěch, který ministerstvo vedl od prosince 2017 do září 2020.

Ministerstva vnitra a zdravotnictví ve vyjádřeních k prověrce uvádějí, že důležitá byla hlavně rychlost získání pomůcek. "Kdyby se ministerstvo řídilo striktně formalistickými postupy doporučovanými NKÚ, nebylo by s největší pravděpodobností schopné vyřešit v tak krátkém čase kritický nedostatek OOP (osobních ochranných prostředků) na začátku pandemie se všemi důsledky pro zdraví a životy občanů ČR, zejména zdravotníků," sdělil ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vysoké rozdíly v jednotkových cenách pomůcek se ale podle NKÚ objevovaly i v době, kdy se již situace kolem nákupů ve světě uklidňovala.

Za chaosem v nákupech stála podle NKÚ nedostatečná spolupráce mezi nákupními týmy ministerstev vnitra a zdravotnictví. Vojtěch i mluvčí ministerstva zdravotnictví k tomu uvedli, že ministerstva zdravotnictví a vnitra měla oddělené role. Ministerstvo zdravotnictví mělo pomůckami zásobovat hlavně zdravotníky, zatímco vnitro sociální pracovníky.

Kontroloři kritizovali i to, že od roku 2011 až do začátku epidemie ministerstvo zdravotnictví neaktualizovalo Pandemický plán ČR. Za stejnou dobu se také neměnily státní pohotovostní zásoby pomůcek a materiálu. "Pandemický plán byl dělán na chřipku, nikoli na nový typ koronaviru, který vykazuje jiné aspekty," řekl dnes Vojtěch.

Ministři by měli podle opozičních Pirátů vyvodit za nákupy zodpovědnost. "Vyzývám vládu, aby přijala plnou odpovědnost za způsobené škody. Je nemyslitelné, aby vláda nakupovala respirátor FFP2 za cenu 40 korun za kus a jindy za 777 korun za kus," uvedl dnes předseda strany Ivan Bartoš v tiskové zprávě. Ministři by podle něj měli oznámit, kdo přesně jednotlivá rozhodnutí činil.

Místopředseda sněmovního kontrolního výboru Lukáš Černohorský (Piráti) uvedl, že závěry NKÚ nelze přejít mlčením. "Na kontrole pracoval tým špičkových profesionálů," dodal. Kontrolní výbor má projednávání zpráv NKÚ ve své působnosti. Předseda výboru Roman Kubíček (ANO) ČTK sdělil, že výbor se bude zprávou NKÚ určitě zabývat. Musí však podle něj dodržet postup, takže zprávu nejprve projedná vláda.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Vláda ČR nkú Andrej Babiš Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 22 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 46 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy