Náměstí před ruskou ambasádou v Praze dostalo nové jméno po Němcovovi

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes společně s dcerou někdejšího ruského vicepremiéra Borise Němcova Žannou odhalil na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6 tabulku se jménem zavražděného politika. Slavnostní změny názvu náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova se zúčastnily desítky lidí, kteří s sebou měli transparent s Němcovovou podobiznou a vlajky EU.

Opoziční politik byl zastřelen v centru Moskvy přesně před pěti lety, 27. února 2015. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina dnes řekl, že Praha by měla uctít také památku sovětských osvoboditelů z druhé světové války.

"Děkuji všem, kteří souhlasili s přejmenováním, ale také těm, kterým se to nelíbí. Protože to je ta správná demokracie, když jsou slyšet všechny názory. Ať už jsou jakékoli," řekla přítomným Žanna Němcovová.

Změnu názvu náměstí pražští radní schválili na pondělním zasedání. Zároveň rozhodli o tom, že promenáda u Místodržitelského letohrádku ve Stromovce nově ponese jméno po zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. Změna má být politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Dnes u příležitosti smutného pátého výročí vraždy Borise Němcova jsme po něm přejmenovali původní náměstí Pod Kaštany. A to za účasti jeho dcery Žanny Němcovové. pic.twitter.com/gyEP5NoJHk

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) February 27, 2020

Hřib při odhalení desky řekl, že Němcov byl liberální politik a kritik putinovského režimu, který odmítal válku na Ukrajině a byl zastáncem lidských práv. "V době, kdy je demokracie, občanská společnost a tisk ohrožován na svobodě, je obzvláště důležité si takové lidi připomínat. Pojmenování proto vnímám nejen jako politické gesto vůči Rusku, ale především jako vyjádření solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva," řekl Hřib. "Ať je nám náměstí Borise Němcova připomínkou, že lidská práva nejsou ani dnes samozřejmostí a musíme na nich neustále pracovat," dodal.

Promluvil také jeden z iniciátorů petice za přejmenování náměstí Petr Kutílek (Zelení). "Dnes tady vyjadřujeme naše hodnoty, úctu lidskému životu, lidským právům i demokracii všude na světě," řekl. Odmítl nedávná slova prezidenta Miloše Zemana, že přejmenování náměstí je projevem čecháčkovství.

Slavnostního aktu se zúčastnily desítky lidí, většinou zastánců přejmenování. V davu se objevil také aktivista Jiří Černohorský, který na sebe loni upozornil v souvislosti s diskusí o odstranění pomníku sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6. Tehdy strhl plachtu, kterou radnice sochu zakryla. Černohorský při dnešním proslovu primátora a dalších řečníků vykřikoval "hanba".

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu Vladimira Putina.

"Pokud jde o parčík v Praze, je to patrně svrchované právo úřadů tohoto města," citovala agentura TASS mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova. "My bychom samozřejmě dali přednost tomu, aby městské úřady Prahy zároveň nezapomínaly na Rudou armádu a na rudoarmějce, kteří obětovali život, aby toto město osvobodili od nacistů, od fašistů," dodal mluvčí.

Primátor Hřib společně s pražskou radní a místostarostkou Prahy 7 Hanou Třeštíkovou (Praha Sobě) následně odhalili o několik desítek metrů dále u Místodržitelského letohrádku ve Stromovce tabulku nově pojmenované promenády po ruské novinářce, spisovatelce a politické aktivistce Politkovské. Zavražděna byla v roce 2006 v Moskvě.

Politkovská kritizovala například postup Ruska v takzvané druhé čečenské válce. "Ve své práci se věnovala také korupci, proto bych chtěl vyzdvihnout důležitost kvalitní žurnalistiky jako jednoho z pilířů demokratické společnosti. Naše společnost se neobejde bez poctivých novinářů," řekl Hřib.

Související

Více souvisejících

Praha Velvyslanectví Rusko Zdeněk Hřib Boris Němcov (kritik Kremlu) Žanna Němcovová (dcera zavražděného politika) Rusko Anna Politkovská

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy