Náskok Pirátů a Starostů je přeceněný. Klaus cítí šanci na reparát za Bobošíkovou, říká politolog

Netají se rozpaky, jak velký náskok agentura Kantar CZ přisuzuje koalici Pirátů se Starosty a nezávislými ve svém nejnovějším předvolebním výzkumu. Politologa Ladislava Mrklase zaráží, že zatímco u jiných modelů má aliance podobný výsledek jako hnutí ANO, nyní peloton politických stran vede s náskokem dvanácti procent. „Tak obrovský nárůst mně doslova přijde jako spadlý z Marsu,“ říká pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas, jenž predikuje, že vstup exprezidenta Václava Klause do politiky je velmi pravděpodobný. „Vzestup Pirátů je pro něj darem z nebes.“

Když viděl předvolební průzkum agentury Kantar CZ, který přisuzuje koalici Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dvanáctiprocentní náskok před vládním hnutím ANO, nemohl zůstat v klidu a ozval se. Politolog Ladislav Mrklas míní, že výsledek je ovlivněný několika faktory, které se odlišují oproti jiným modelům jako je například Median, STEM či Ispos. „Kantar CZ oproti konkurenci nevyužívá kvót, v němž jsou zahrnuty profese či finanční příjem respondentů. A tím může být průzkum dost ovlivněn, protože v něm nemusí být zahrnutá část pravicových voličů, kteří se hlásí ke koalici SPOLU složenou z ODS, lidovců a TOP 09,“ zamýšlí se nad průzkumem, podle něhož mají Piráti se STAN 34 procent, zatímco vládní hnutí ANO je pozadu o dvanáct bodů. Podle jiných agentur mají oba soupeři téměř shodný výsledek.

Bývalý prorektor vysoké školy CEVRO Institut upozorňuje na další klíčovou rozdílnost. Agentura Kantar CZ podle Mrklase nadhodnocuje volební účast oproti jiným modelům. „Běžně k volbám do Poslanecké sněmovny chodí mezi šedesáti až třiašedesáti procenty, což je ale maximum. A Kantar CZ počítá s účastí hodně přes šedesát procent, což u mnoha lidí z oboru vyvolává velké rozpaky a zvednuté obočí. Právě zmíněné nadhodnocení může Pirátům i Starostům dost nahrávat.“ Expert na český politický systém s průzkumem společnosti Kantar CZ nesouhlasí. „Tak obrovský nárůst mně doslova přijde jako spadlý z Marsu. Podle mého názoru se jedná o přestřelený, přeceněný výzkum.“

Trend nahrává alternativám a škodí tradičním stranám

Politolog, který absolvoval doktorské studium na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, nerozporuje, že Piráti posilují. Hnutí ANO by v současné době porazili i bez koalice. „K náskoku jim pomáhá, že odebírají hlasy alianci SPOLU, která je málo dynamická. Starostové zase vydělávají na přebírání voličů od hnutí ANO,“ soudí. Změna na politické mapě je podle Mrklase zapříčiněna odklonem od tradičních stran. „A nynější trend, který nahrává alternativám, postihl i Českou republiku. A proto se tolik daří koalici Pirátům a Starostům. Navíc předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan jsou neokoukané tváře, což rovněž pomáhá,“ tvrdí.

Naopak mírný pokles je patrný na uskupení SPOLU složeného z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Kromě už zmiňované ztráty dynamiky koalici sráží i určité rozpory uvnitř. Stále více se od některých představitelů ODS ozývají hlasy, zda je nutné setrvat v koalici, když po nálezu Ústavního soudu došlo ke změně volebního systému.“ Nespokojenost je zřetelná i u části elektorátu. „Někteří voliči mohou dávat najevo, že se jim nelíbí, proč jejich strana šla do koalice právě s ODS či TOP 09, anebo lidovci. Ne každý se se všemi subjekty plně ztotožňuje,“ praví politický komentátor.

Odborný asistent na katedře politologie a mezinárodních vztahů CEVRO Institutu je přesvědčený, že na politickou scénu vstoupí bývalý prezident Václav Klaus, který se ostře vymezuje proti Pirátům. Jen nesouhlasí s jeho tvrzením, ze v zemi musí vzniknout strana, která se Pirátům postaví. „Je nutné si uvědomit, že už vznikla, a to sloučením Trikolory, Svobodných a Soukromníků, kteří vytvořili koalici. V jejím čele může stanout Václav Klaus, anebo ji řídit prostřednictvím svého syna. Vzestup Pirátů je pro něj darem z nebes. Můžeme se těšit, jakých ambicí subjekt dosáhne, i když nepočítám, že by zásadně dění na scéně ovlivnil.“

Specialista na místní a regionální politiku se nedomnívá, že by bývalou hlavu státu volili výhradně extrémisté, kteří se stejně jako Václav Klaus vymezují proti současným vládním opatřením v době koronaviru. „Mnoho lidí žije v omylu, že člověk, který je odpíračem respirátorů, je automaticky radikálem či extrémistou. Například část voličů Trikolory se rekrutuje z příznivců ODS z devadesátých let, kdy ji Václav Klaus vedl. Většina jeho příznivců stále žije v zajetí programu ODS z tehdejší doby a pomoci jí může i posun na ose k určitému nacionalismu.“

Trikoloře podle politologa nahrává, že SPD je pro některé lidi velice radikální. „Pro řadu příznivců Trikolory je Tomio Okamura nepřijatelný, navíc SPD vnímají jako podnikatelský projekt.“ A právě proto se může pro Václava Klause staršího, který ani po odchodu z Hradu prakticky neopustil politickou scénu, otevírat určitá naděje na úspěch. „Jeho vstup do aktuální politiky může brát jako určitý reparát za spojení s Janou Bobošíkovou, kterou v minulosti podporoval, ale její volební blok Hlavu vzhůru zcela propadl. Určitě na neúspěch nezapomněl a nehodlá jej už opakovat. A současné Klausovy postoje ke covidu-19 mu u některých lidí mohou být přičteny k dobru,“ říká pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas.

Související

Andrej Babiš

Babiš bude moci hrát roli oběti, komentují výhrůžky politologové

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se na tom někteří politologové, které ČTK oslovila. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. Poukazují ale na to, že Babiš přispívá k polarizaci společnosti a že útočný styl obsahovaly jeho billboardy s textem "Nezavleču Česko do války".

Více souvisejících

Ladislav Mrklas průzkumy volby 2021 Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Václav Klaus Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 51 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy