Návrat dětí do škol je podle Kuby zásadní podmínka hejtmanů

Pokud vláda nedodrží víkendové dohody s hejtmany, na jejichž základě ji vyzvali k vyhlášení nynějšího nouzového stavu, vyzvou hejtmani poslance svých stran, aby nouzový stav dál nepodporovali. Novinářům to dnes řekl předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Základní podmínkou hejtmanů je zajištění návratu dětí do škol a antigenních testů pro žáky.

"Neexistuje, že by 1. března nebyly připravené podmínky, aby se mohly děti vracet do škol," řekl dnes Kuba novinářům. "Upozorňujeme vládu, že pokud nedodrží dohody s námi, velmi pravděpodobně nouzový stav zhavaruje a budeme potom našim poslancům doporučovat, aby ho už dál nepodporovali, protože vláda tím jenom ukáže, že dohody dělat nechce," dodal šéf Asociace krajů.

Kuba řekl, že ministerstvo zdravotnictví by mělo stanovit parametry pro nákup antigenních testů ze slin pro školáky. "Jsou trochu méně citlivé, proto se musí opakovat. Je jich na trhu víc, potřebujeme testy, které jsou jednoduché, snadné, dají se provádět přímo ve školách. Výrazně jsem dnes na Ústředním krizovém štábu deklaroval, že je to zásadní podmínka hejtmanů, aby nebyla narušena důvěra mezi kraji a postupem vlády," prohlásil jihočeský hejtman.

Nový nouzový stav, který platí ode dneška, vyhlásil menšinový kabinet ANO a ČSSD kvůli epidemii covidu-19 na dva týdny na základě žádosti hejtmanů po dlouhých víkendových jednáních. Nynější nouzový stav plynule navázal na původní, jehož další prodloužení dolní komora ve čtvrtek neschválila. Na ústavnost postupu vlády panují rozdílné názory.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Školství Martin Kuba

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy