Návrh SPD na dvojnásobné slevy na děti vláda odmítla

Návrh poslanců hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), kteří chtějí mimo jiné zdvojnásobit daňové slevy na děti nebo horní hranici daňového bonusu, vláda na dnešním zasedání odmítla. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu na webu.

Poslanci SPD chtějí také zrušit podmínku minimálního příjmu pro to, aby poplatníci mohli získat daňový bonus od státu. V současné době musí mít poplatník ročně příjem alespoň šestinásobku měsíční minimální mzdy. O návrhu SPD rozhodne bez ohledu na stanovisko vlády Sněmovna.

Roční sleva na jedno dítě by se měla zvýšit z 15.204 korun na 30.408 korun, u druhého dítěte by měla vzrůst 38.808 korun a u třetího a dalšího dítěte má vzrůst 96.816 korun ročně. Cílem těchto a dalších navrhovaných změn je podle SPD posílit disponibilní příjmy poplatníků. Dalším důvodem je snaha o to, aby rodiče nemuseli žádat dávky státní sociální podpory nebo o dávky pomoci v hmotné nouzi.

"Vláda je toho názoru, že navržené výrazné zvýšení daňového zvýhodnění na děti je vůči stávajícímu nastavení zákona o daních z příjmů značně nesystémové a nevyvážené, orientuje se pouze na dílčí skupinu poplatníků s tím, že zároveň potlačuje podporu ekonomicky aktivních poplatníků," stálo v návrhu stanoviska pro zasedání vlády. Podle ministerstva práce představuje zvýhodnění rodin skrze daňové slevy riziko pro období hospodářského poklesu, protože je může postihnout jak ztráta příjmů, tak ztráta slev.

Vláda také uvedla, že navržené opatření by mělo negativní dopady na veřejné rozpočty v objemu 40 miliard korun, a to i se zahrnutím pozitivního vlivu na výběr daně z přidané hodnoty v důsledku vyšších příjmů poplatníků. Kabinet také poznamenal, že podporu rodin zohlednil v záměru zrušit superhrubou mzdu a snížit sazby daně z příjmů pro fyzické osoby.

Sněmovna toto zrušení schválila minulý týden. Veřejné rozpočty by to podle ministerstva financí mělo připravit téměř o 80 miliard korun. Současně schválila Sněmovna i návrh Pirátů na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka úroveň průměrné hrubé mzdy za předloňský rok. Tam se odhaduje dopad na veřejné rozpočty 35 miliard. Zatím není jisté, jak se zrušením superhrubé mzdy a dalšími daňovými změnami naloží Senát.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 23 minutami

před 45 minutami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 3 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 8 hodinami

Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy